Kako bi olakšala putovanja unutar EU, Komisija EU-a želi uvesti „zelenu putovnicu“ po uzoru na izraelski model.

Do kraja mjeseca, predsjednica Europske komisije Von der Leyen želi podnijeti zakonodavni prijedlog državama članicama. Takvi zahtjevi su komplicirani. U ožujku, Europska komisija želi predstaviti zakonodavni prijedlog za uvođenje jedinstvene putovnice za cijepljene u cijeloj Europi, što bi u konačnici moglo omogućiti i putovanja na godišnje odmore. U narednim mjesecima najprije se trebaju stvoriti tehnički preduvjeti za to, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u govoru predstavnicima stranaka Unije. Osvrnula se na odgovarajući sporazum na summitu EU-a. Von der Leyen tada je na Twitteru rekao da bi osobna iskaznica, takozvana „zelena putovnica“ ili manje popularan naziv „covid putovnica“ trebala dokazati da je neka osoba cijepljena ili sadržavati rezultate testa na koronu onih koji još nisu imali zakazano cijepljenje.

Trebaju se uključiti i podaci o ljudima koji su se oporavili od bolesti korona virusa. Kako bi „zelena putovnica“ uspjela, Bruxellesu je potrebna „podrška svih država članica“, rekla je von der Leyen. To se odnosi i na Njemačku. Zapravo se projekt smatra složenim. Svaka država članica sada izrađuje vlastiti certifikat o digitalnom cijepljenju. Potom bi Komisija EU-a trebala osigurati da su kompatibilni putem središnje platforme. Von der Leyen također se osvrnula na specifikacije za zaštitu podataka i sigurnost.

Prednosti za cijepljene ljude – Izrael kao model

Nakon summita šefova država i vlada, predsjednik Komisije rekao je da će trebati „najmanje“ tri mjeseca da se stvore tehnički uvjeti za kartu cijepljenja EU-a. Osobe cijepljene koronom prije svega trebale bi biti sposobne dokazati svoju imunizaciju na način koji se ne može lažirati pečatom i potpisom. To se može učiniti pomoću jednoliko čitljivog dokumenta s QR kodom koji se može nositi na papiru ili na pametnom telefonu – slično kao kod karte za vlak. Treba vidjeti hoće li ovaj dokument olakšati putovanje ili posjet restoranima ili događajima. Vjerojatno bi to bilo prepušteno pojedinim državama EU. U Izraelu „zelena putovnica“ već sada nudi prednosti za cijepljene osobe.

Podsjećamo, za ovakvu vrstu dokumentata snažno se zalaže austrijski kancelar Kurz, vlade turističkih država poput Španjolske ili Grčke dok je Njemačka u početku bila skeptična, no u zadnje vrijeme i Merkel sve više spominje tu ili sličnu opciju kao prvo riješenje za konačno slobodnije putovanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime