S obzirom na nagli rast troškova energije, Vlada je u petak objavila paket mjera. To uključuje mjere o kojima je već odlučeno, trebala bi postojati i naknada troškova energije, kroz koju bi mnoga kućanstva trebala dobiti jednokratnu isplatu od 150 eura. Ranije fiksna jednokratna isplata za osobe s posebnim potrebama sada je udvostručena na 300 eura. Trebalo bi rasteretiti i tvrtke.

U Austriji i na međunarodnoj razini trenutno se bilježi „snažan porast cijena svakodnevnih artikala, goriva, ali energije općenito, posebno struje i grijanja“, rekao je savezni kancelar Karl Nehammer (ÖVP) prilikom predstavljanja paketa nakon zajedničkog sastanak na vrhu Vlade s predstavnicima energetske industrije. Vlada se stoga odlučila na „koordinirani pristup“ sastavljanju paketa pomoći, rekao je Nehammer. Sveukupno, to ima volumen od 1,7 milijardi eura – to uključuje, na primjer, prethodno odlučenu suspenziju paušalne zelene električne energije i subvenciju zelene električne energije za 2020. To će „koristiti i gospodarstvu i kućanstvima“, kaže Nehammer. To bi domaćinstva trebalo rasteretiti za 100 eura.

Uz novu naknadu troškova energije, većina domaćih kućanstava trebala bi dobiti jednokratnu isplatu od 150 eura, navodi se. Konkretno, sva jednočlana ili višečlana kućanstva s dohotkom do jednog ili dva puta većeg ASVG osnovice doprinosa trebala bi imati koristi, trenutno je to 5.670 eura bruto mjesečno.

Osim toga, jednokratna isplata za osobe s posebnim potrebama, koja je odlučena u prosincu, bit će udvostručena. Ovo je sada 300 umjesto 150 eura, kaže Nehammer. Ovdje će također biti uloženo 100 milijuna eura, rekao je Nehammer.

Vlada je također poručila da bi se trebao osnovati fond za transformaciju za podršku tvrtkama i kućanstvima u prelasku na održivu opskrbu energijom. Implementacija će uslijediti od 2023. godine.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime