Zbog plinske krize milijunima kućanstava prijeti eksplozija troškova energije. Veliki stanodavac u Saskoj (Sachsen) reagirao je na to i svojim stanarima ograničio potrošnju tople vode.

Zabrinutost oko mogućeg potpunog prekida opskrbe ruskim plinom raste. Posljedice bi mogle biti dramatične i uključivati ​​veliku eksploziju troškova energije. U Saskoj je stambena zadruga Dippoldiswalde već poduzela oštre mjere s obzirom na rastuće troškove.

Energetska kriza: stanodavac isključuje toplu vodu na nekoliko sati

„Sada se moramo spremati za zimu“, objavio je veliki iznajmljivač u obavijesti koja je objavljena i na Facebooku. Grijanje u kućama stoga će biti isključeno do rujna; Topla voda dostupna je samo u određeno vrijeme ujutro, u podne i navečer. Iz stambene zadruge su na upit RTL-a potvrdili ove mjere, koje se odnose na 300 od 600 stanodavčevih stanova.

Taj je potez naišao na bijes na društvenim mrežama. Ljuti korisnici Facebooka pišu o „prisili“ i savjetuju pogođenim stanarima da tuže. Stambena udruga branila je svoju odluku: Na taj bi način stanari trebali biti zaštićeni od znatno viših računa za nekoliko mjeseci, kaže član uprave Falk Kühn-Meisegeier televizijskoj kući RTL. Članovi zadruge “nisu milijunaši”, a neki žive ispod granice siromaštva. Podjelom tople vode trebalo bi uštedjeti plin i malo ublažiti rast cijena.

Zakonsko pravo na toplu vodu: Udruga stanara oštro kritizirala postupke stanodavca

„Ne želimo da naši ljudi budu uplašeni sljedeće godine kada pogledaju svoje račune za komunalije“, rekao je odbor zadruge. Osim toga, zadruga mora lokalnom dobavljaču energiju platiti unaprijed. Umjesto oko 100.000 eura unaprijed kao za 2021., zadruga sada mora platiti 400.000 eura za 2022., rekao je Kühn-Meisegeier za MDR. Mjere će, kažu u zadruzi, sigurno naići na razumijevanje stanara, posebno zbog toga što će im računi biti koliko toliko pod kontrolom.

Neke stambene zadruge iz Bavarske su već najavile da bi mogle uvesti slične poteze, iako se nadaju da to neće biti potrebno. Rusko „zatvaranje“ ventila je dakle počelo pogađati i domaćinstva, ne samo industriju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime