Ove godine, kao i prošle u online izdanju, ali ne manje posjećen u subotu je održan 75. Hrvatski bal u Beču. U ovim vremenima kada imamo malo društvenih i kulturnih događaja ovo je svakako događaj vrijedan pažnje. Upriličen je bogat glazbeni, plesni, ali i zabavni dio. Gledatelji su imali priliku i okušati svoju sreću u brojnim tombolama prilikom koji su mogli osvojiti mnoge vrijedne nagrade. Događaj se pratio preko You Tube kanala Hrvatskoga bala u Beču:

https://www.youtube.com/channel/UCjx4ZoV8KGGIXXzNoCE0mWw

Ranije smo pisali o njemu, ali za sve one koji nisu znali donosimo ponovno kratku povijest ovoga Bala.

Hrvatski bal u Beču je bez dvojbe priredba s najdužom tradicijom, koja je okupila najveći broj pripadnika jednog naroda i koja je u mnogim pogledima važna za hrvatsku zajednicu u Beču. Bal je javni i skupni izraz te zajednice, mjesto slavljenja i povezivanja Hrvatica i Hrvata iz  različnih zemalja svijeta, kao i društvenih slojeva, različnoga porijekla, zanimanja i zvanja. Hrvatski bal u Beču bez dvojbe stoji uz bok slavnoj tradiciji bečkih balova, s posebnom hrvatskom natuknicom.

Ako pogledamo u povijest onda nalazimo podatak da se prvi hrvatski bal u Beču održao 11. veljače 1922. godine to znači prije točno 100 godina.

Tijekom godina održavanja mijenjale su se prostorije – od Dreherparka preko Hofburga i Palaisa Liechtenstein do Schwechaterhofa i Parkhotela Schönbrunn, Kursalona do ponovno Parkhotela Schönbrunn. Bal je danas jedan od najvažnijih društvenih događaja za Hrvate u  Beču i predstavlja veliki izraz zajedništva.

Hrvatski bal se temelji na četiri stupa: kultura, diplomacija, politika i gospodarstvo. On u sebi nosi dio slavne bečke tradicije balova uz posebnu hrvatsku notu. Tradicionalni Hrvatski bal je isto tako jedan od najvećih integrativnih događaja u glavnom austrijskom gradu. Primarna mu je svrha  ples i zabava, ali naravno i druženje i upoznavanje. Ovo je prvenstveno mjesto susreta različnih kultura i jezika u Beču, a značajan dio tomu pridonijeli su i gradišćanski Hrvati koji to namjeravaju tako i u buduće nastaviti.

​Schönbrunn prepoznajemo kao sinonim za Beč, odnosno za sjaj i slavu glavnoga grada Monarhije u kojem su svi Hrvati i Hrvatice bili pod jednim krovom, pa stoga i samo mjesto održavanja ima posebnu simboliku.

U godinama prije same pandemije bal je okupljao oko 1200 gostiju iz svih dijelova Europe, a i svijeta – pod motom bala „Hrvati meet Schönbrunn“.  Kroz ovaj moto ogledale bi se povijesne ali prijateljske veze  između dvije zemlje (Hrvatske i Austrije), ali i njihovih stanovnika, posebno s Hrvatima u Beču.

Iza organizacije Hrvatskoga bala u Beču stoji hrvatski bal tj. balski odbor, a članovi su angažirani članovi (gradišćansko) hrvatske zajednice okupljeni unutar društava Hrvatski centar-Beč i Hrvatsko gradišćansko kulturno društvo.

Budući da je ove godine 75. po redu, a u skladu s draguljastim pirom nakon 75 zajedničkih godina, na ljeto će se održati „Draguljasti bal“.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime