Za tjedan dana Austrija otvara svoje tržište rada za sve hrvatske državljane. Na jednom mjestu vam donosimo sve nove mogućnosti, koje se 1.7. Hrvatima otvaraju ali i izazove, sa kojima se treba suočiti dolaskom u ovu zemlju.

Što zbog korone, što zbog izbora, jedna važna tema za Hrvatsku i njene građane ostala je pomalo po strani. Za svega tjedan dana ističe maksimalno dozvoljena blokada otvaranja tržišta rada jedne EU zemlje prema Hrvatskoj. Dakle od 1.7. i Hrvati, kao i ostali narodi EU-a, mogu uživati u potpunoj slobodi života i rada po cijeloj Europskoj uniji.

Sredinom 2018 austrijska vlada je po poslijedni put produžila zabranu rada hrvatskim državljanima. Tadašnje obrazloženje je bilo kako je već tada zabilježen porast nezaposlenih hrvatskih državljana u Austriji te kako bi otvaranje tržišta rada dovelo do još veće nezaposlenosti. Tada je ta politička odluka bila kritizirana od strane mnogih gospodarskih aktera, no ona je ostala na snazi.

Podsjećamo, sukladno pristupnim pregovorima iz 2011. svim europskim državama (tada njih 27) bilo je dozvoljeno blokirati svoje tržište rada na maksimalno sedam godina. Po potrebi, države su se mogle otvarati odmah ili po modelu 2-3-2 godine. Prve dvije godine čak 13 zemalja koristilo je mogućnost blokade dok su u slijedećem ciklusu „blokirani“ još bili Austrija, Nizozemska, Slovenija, Malta i Velika Britanija. Jedina zemlja, koja je do kraja iskoristila zakonske mogućnosti produžavanja bila je Austrija.

Koliko opravdan je bio strah od navale Hrvata na austrijsko tržište rada tek će budućnost pokazati, no jasno je da je otvaranje Irske i Njemačke uzelo velik dio hrvatske radne snage pa se postavlja pitanje, u kojoj mjeri će nakon eksodusa u te dvije zemlje Austrija privući hrvatske radnike.

Nema sumnje da je to za život atraktivna zemlja, a najveća prednost je zasigurno uz već etabliranu hrvatsku zajednicu i geografska blizina Austrije i Hrvatske. Od svih za Hrvate popularnih destinacija Austrija je jedina iz koje je možete za svega koji sat stići recimo iz Graza na sjever Hrvatske ili u Zagreb.

Veliki „pull-faktor“ Hrvatima je također i već poznata socijalna politika austrijske države kao i kvalitetno obrazovanje, relativno visoka kupovna moć i vrlo dobri radni uvjeti. Dobra je to vijest za one koji namjeravaju dolazak ili preseljenje u Austriju, ali definitivno jedan velik problem samoj hrvatskoj državi, koja već sada pati od masovnog gubitka radne snage, opustošenih sela pa i manjih gradova te sve starijeg stanovništa. Procjenjuje se da uzevši u obzir cijene života i primanja, prosječni stanovnik Hrvatske jedna dostiže 60% kupovne moći prosječnog stanovnika Austrije.

Stoga ne čudi sve jači interes hrvatskog stanovništva za dolazak u Austriju kao ni sve češći upiti na našim stranicama o dolasku, životu, radu i školovanju u ovoj atraktivnoj zemlji. Stoga vam kao jedinstven odgovor nudimo članke iz našeg savjetnika, koje možete u miru pročitati (klikom na link) i naravno dijeliti dalje:

Marko Stanić / hrvatskadijaspora.com

Za više korisnih informacija, pratite nas na Facebooku:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime