Nakon što je Audi, kćer-tvrtka osnovne marke Volkswagen (VW), najavila kraj benzinu i dizelu, sada je također VW imenovao vremenski okvir za oproštaj od motora s unutarnjim izgaranjem.

„U Europi ćemo izaći iz posla s vozilima s izgaranjem između 2033. i 2035.“, rekao je direktor prodaje njemačke automobilske tvrtke Klaus Zellmer, piše „Münchner Merkur“ (subotnje izdanje).

U SAD-u i Kini izlaz će se dogoditi nešto kasnije, u Južnoj Americi i Africi trebat će malo duže. Prije samo nekoliko dana Audi je najavio nešto slično.

Dizel „još uvijek jako tražen“

Za sada će VW nastaviti ulagati u poboljšanje svojih motora s unutarnjim izgaranjem, naglasio je Zellmer. To se odnosi i na dizel. Planirano pooštravanje EU standarda za emisije (Euro 7) za dizel poseban je izazov. Međutim, dizel pogoni su „i dalje jako traženi“, posebno među onima koji puno voze. Audi je ambiciozniji i želi proslaviti posljednju premijeru za novi model automobila s motorom sa unutrašnjim izgaranjem u pet godina.

Ti će se automobili prodavati oko sedam godina, tj. do 2032. ili 2033. – ovisno o potražnji kupaca, rečeno je u Ingolstadtu. Nakon toga, ova podružnica VW-a prodavat će samo vozila s električnim pogonom širom svijeta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime