Danas je Veliki četvrtak. To je kršćanski spomendan Isusove posljednje večeri. Slavi se u četvrtak prije Uskrsa. Veliki četvrtak do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu), te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.

Uz brojne tradicije, običaje i molitve, koje se prakticiraju na današnji dan, mi smo za vas izdvojili jednu kratku molitvicu, koja se kroz desetljeća moli u južnim krajevima lijepe nam domovine:

„Dušice grišna, budi u Bogu kripna. Kada budeš putovati dugim putim, uskim klancim, srist će tebe duh nemiliii, duh nečisti. Pitat će te: Dušo, jesi li moja ili Božja? Nisam tvoja već Božja. Ja sam Bogu obećala doći na Blagdanak, na Veliki četvrtak izmoliti sto križića, 100 jezusa, 100 amena i 100 se puta prikrstit.“

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime