Erstlandung und Eigentumsübergabe des 1. Eurofighter an das Oesterreichische Bundesheer am Fliegerhorst Hinterstoisser am 12. Juli 2007 in Zeltweg. Bild zeigt: Eurofighter Taifun.Foto: Bundesheer/Zinner

Dok se osjećaji u nesvrstanim zemljama poput Švedske i Finske mijenjaju suočeni s ruskim agresivnim ratom protiv Ukrajine, ljudi neutralne Austrije i dalje se protive članstvu u NATO-u.

Dok Finska ozbiljno razmatra ulazak u NATO, samo 14 posto Austrijanaca je za ulazak u taj vojni savez, dok ih 75 posto odbija. To proizlazi iz istraživanja Instituta za demoskopiju i analizu podataka (IFDD) za austrijsku novinsku agenciju APA u povodu Dana Europe u ponedjeljak.

Većina Austrijanaca također je skeptična kada je riječ o ulasku Ukrajine u Europsku uniju. Za je 38 posto, a protiv je 46 posto. Ostali su još neodlučni.

Podrška ukrajinskom članstvu u EU posebno je visoka među glasačima SPÖ, Zelenih i NEOS-a. Većina pristaša ÖVP-a, a posebno FPÖ-a, s druge strane, ne želi vidjeti Ukrajinu u Uniji. Više muškaraca nego žena također se protivi pridruživanju.

Na pitanje štiti li Austrijance neutralnost i danas, 52 posto je odgovorilo potvrdno. No, najmanje 40 posto ne smatra da neutralnost štiti Austriju od vojnih prijetnji. 83 posto Austrijanaca željelo bi bližu koordinaciju među državama članicama EU-a na području sigurnosne i obrambene politike.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime