Ono o čemu se zadnjih dana nagađalo, sada je potvrđeno: Alexander Van der Bellen ide u drugi mandat u Hofburg. Svoju novu kandidaturu objavio je u nedjelju na društvenim mrežama.

Van der Bellen je u nedjelju poslijepodne objavio poruku na društvenim mrežama, a video je objavila i udruga „Zajedno za Van der Bellena – Nezavisna inicijativa za jačanje liberalne demokracije“.

„Austrijski savezni predsjednik. Uzbudljiv zadatak. Morate voljeti iznenađenja. Nitko vas ne može pripremiti na ono što vas tamo čeka”, piše. “Prije pet godina tko bi od nas imao pojma što će se dogoditi. U Europi. U svijetu. U našoj voljenoj Austriji.”

Bit će to „velika zadaća očuvati mir, našu demokraciju i vrijednosti, društvenu koheziju i našu prekrasnu prirodu. Sve što nam je drago u domovini. Sačuvati sve dobre stvari i odnijeti ih u budućnost. To je ono o čemu se radi u godinama koje dolaze“, nastavlja Van der Bellen.

“Ako se slažete, želio bih učiniti svoj dio kako bismo osigurali da će sljedećih nekoliko godina biti dobro za sve nas. I neću se smiriti dok ne budem siguran da smo svi zajedno na pravom putu. Da sa svim svojim životnim iskustvom i snagom budem tu za našu Austriju. Ne mogu smisliti ništa značajnije“, rekao je Van der Bellen.

Reizbor je pravilo

Prema ustavu, savezni predsjednici mogu se kandidirati za drugi mandat nakon prvih šest godina. Gotovo svi predsjednici do sada su ga mogli koristiti. Do sada je samo jedan od osam predsjednika, koje narod za razliku od Njemačke izravno bira, podnio ostavku: Kurt Waldheim 1992., nakon što je rasprava o njegovoj nacističkoj prošlosti otvorila velike podjele 1986. godine. Dva mandata nije dočekao ni Körner, koji je umro u prvom mandatu.

Na dosadašnjih 13 neposrednih izbora ušlo je ukupno 36 kandidata, od kojih osam dva puta. S izuzetkom Körnera i Waldheima, svi savezni predsjednici (bilo ih je pet) uspješno su se kandidirali za drugi mandat. Waldheim se prethodno bezuspješno kandidirao za izbore, a dva puta su pokušali Heide Schmidt i Richard Lugner.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime