Poznato nam je da nas Hrvata nema gdje nema. Toliko nas ima razasutih po svijetu da u mjestima gdje nas ima više imamo svoje Hrvatske katoličke misije. Nisu to samo mjesta održavanja svetih misa i drugih pobožnosti nego nešto puno više. To su mjesta okupljanja, upoznavanja, druženja i učenja. Mjesta njegovanja i učenja svega onog što čini naš identitet, prije svega jezika, povijesti, folklora… Bili su to i ostali drugi domovi za sve naše ljude u tuđini – sigurno utočište i komadić domovine u stranoj zemlji.

S velikim valovima iseljavanja Hrvata, uvećavao se i broj Hrvatskih katoličkih misija. Danas Vam donosimo priču o jednoj od najvećih hrvatskih  katoličkih zajednica u Njemačkoj, a to su zajednice u Stuttgartu. Zahvaljujući voditelju misije fra Ivici Ercegu na ustupljenim informacijama, donosimo vam priču o ovoj značajnoj hrvatskoj zajednici u Njemačkoj, koja drugima može poslužiti kao primjer.

Povijest hrvatske zajednice u Stuttgartu

Povijest Hrvatske katoličke misije u Stuttgartu počinje 1. svibnja 1958. godine. Taj je datum najvažniji hrvatskim vjernicima u Stuttgartu zbog toga što je tada službeno otvorena mogućnost pastoralne skrbi za hrvatske vjernike. Isusovac Wendelin Gruber, podunavski Nijemac bio je svećenik kome je bila povjerena briga o protjeranim podunavskim Nijemcima, ali i Hrvatima u biskupiji.  Područje njegova djelovanja bila je cijela biskupija. Mise za podunavske Nijemce i za Hrvate slavio je u dvorišnoj kapeli tada isusovačke kuće poznate kao „Stella maris“, kasnijega dugogodišnjeg sjedišta Hrvatske katoličke misije. Ta je kapelica, s dolaskom Hrvata u „Stella maris“  služila kao dvorana za sastanke i vježbe folklora.

Nakon trogodišnjega pastoralnog rada oca Grubera na njegovo mjesto dolazi vlč. Ivan Jurak. Iz njegova dopisa iz  1961. daje se zaključiti da pastoralno skrbi o 2000 Hrvata te da svete mise ima svake druge nedjelje u Stuttgartu, Göppingenu i Bietigheimu, a jednom mjesečno u Tübingenu, Aalenu i Vaihingen Enzu. Također se u dopisu spominje mali broj vjernika koji dolaze na svete mise. Kao glavni  razlozi se navode: raštrkanost, slabe prometne veze, strah i međusobna sumnjičavost zbog utjecaja komunističko-ateističkoga svjetonazora.

Misija dobiva službeni naziv “Hrvatska katolička misija”  1. siječnja 1962. godine. Dolazak franjevaca Provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, označio je prekretnicu u organizaciji hrvatskoga crkvenog i kulturnog života u Stuttgartu. Hrvatski se vjernici sve više  počinju osjećati kao svoji na svome, imajući službu Božju, ali i sve ostale (ne samo vjerske aktivnosti) na svome jeziku.

Misija se godina suočavala s problemima oko odgovarajućih prostorija budući da ima dosta aktivnosti u samoj misiji. Problem oko misijskih prostorija riješen je na sastanku 11. lipnja 2015. u Haus der Katolischen Kirche s predstavnicima Dekanata i Biskupije. Uvažavajući i razumijevajući situaciju obiju strana i zahvaljujući velikomu razumijevanju biskupije i dekanata, dogovoreno je da  prostorije do daljnjega ostaju u Heusteigstr. 18.

Datei:Wais 1955.2, 003.jpg
Crkva St. Eberhard početkom prošlog stoljeća. Foto: Gustav Wais

Misije danas

Datei:Stuttgart Domkirche St. Eberhard.jpg – Wikipedia
Crkva danas

Koliko je danas brojna ova skupina Hrvata najbolje govori činjenica da na ovim prostorima djeluju čak 2 misije s po 4 zajednice. Kada je riječ o svetim misama one se slave svake subote i nedjelje u 3 crkve. Nedjeljom se slave u 4 termina u crkvama St. Jozefa, St. Hedwiga i crkvi St. Eberharda, a subotom u jednom terminu u crkvi St. Eberharda.

U misiji postoje i razne aktivnosti kao što su: vjeronauci, zborovi, folklor, hodočašća i klape. Svake godine organiziraju sakrament Prve svete pričesti i Krizme kao i vjeronauke koji prethode ovim sakramentima. Misna slavlja svojim pjevanjem uveličavaju 4 zbora: mješoviti zbor, zbor u crkvi St. Jozefa, zbor mladih i dječji zbor “Anđeli”.  Koliko je važno njegovanje folklora ovoj je misiji dobro poznato. Stoga, imaju i folklorne skupine koje se zovu “Tomislav”, a nazvane su po prvom hrvatskom kralju. Postoje 3 skupine za 3 uzrasta: djecu, mlade i odrasle. Za one pak koji žele naučiti svirati tamburicu tu je i Škola tamburice. Većinu manifestacija svojim pjevanjem uljepšavaju klape: ženska klapa “Filiae Croatie” (Kćeri hrvatske) i muška klapa “Stella maris” (Zvijezda mora).

Ženska klapa Filie Croatie
Muška klapa Stella maris

S obzirom na to da na ovom području djeluju dvije misije, tako postoje i dva pastoralna vijeća, kojima predsjedaju Ante Prusina (HKZ Bl. Alojzije Stepinac, Stuttgart Zentrum) i Marko Vidaković (HKZ Sv. Martin, Stuttgart Möhringen).

Tijekom ovoga vremena Došašća misija svako jutro  osim nedjeljom slavi svete mise zornice u 6 sati u crkvi St. Hedwiga u Möhringenu. Kada je riječ o samom Božiću svi oni koji za Božić ostanu u Stuttgartu imat će  sve božićne mise kao i polnoćku koja će se slaviti  na Badnjak 24. 12. u 24 sata.

Godine rada i truda urodile su plodom. Hrvati u Stuttgartu ne samo da su ostali vjerni crkvi, nego su i postali jedna od najvećih Hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj. Imaju veliki broj aktivnosti i rade na okupljanju svojih vjernika na Zapadu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime