Ministar obrazovanja Faßmann predstavio je danas „Paket financiranja za školarce“ vrijedan 200 milijuna eura. Paket omogućuje stotine novih radnih mjesta za studente i učitelje, podršku učenju tijekom praznika i dodatne sate tokom godine za glavne predmete.

„Imali smo izuzetno mukotrpnih šest mjeseci.“ Rečenica koja je široko prihvaćena – posebno na polju obrazovanja, budući da virus korone i tirkizno-zeleni pokušaji suzbijanja širenja masovno pogađaju učenike, učitelje i roditelje. Bilo da se radi o maskama, pravilima daljine, (samo) testiranju, radu u smjenama, školovanju u kući – mjere su bile i jesu višeznačne. „Normalni rad“ se dugo ne nazire. Ali „Nema smisla samo žaliti, čak i pasti u agoniju“, upozorio je u ponedjeljak ministar obrazovanja Heinz Faßmann. Sve je učinjeno kako bi se spriječila „kolateralna šteta“.

Austrijski ministar obrazovanja Heinz Fassmann

Na primjer, u Austriji nisu bili samo „pioniri“ u korištenju testova za ispiranje grla, već i u smislu „nekompliciranih samotestova za prednje područje nosa“. Njihova uporaba omogućuje brzo otkrivanje infekcija. Naročito su brzi testovi „izuzetno dobro prihvaćeni tijekom faze ispitivanja“. Ne želi poreći da u tom pogledu postoje i kritički glasovi, prema Faßmannu, ali „nejasno je kakve se namjere provode, osim: ‚Ja sam protiv toga.“

U svakom slučaju, cilj mora biti mogućnost što bržeg ponovnog održavanja redovitih lekcija – i: nadoknađivanje nedostataka u učenju. Ne želi govoriti o „izgubljenoj godini ili izgubljenoj generaciji“, jer je učenje na daljinu mnogima palo na plodno tlo, ali ne i svima. Iz tog je razloga sada sastavljen „Paket financiranja za školarce“ u iznosu od 200 milijuna eura. Paket predviđa financiranje 4.700 dodatnih radnih mjesta učitelja. Nadalje, trebala bi postojati prosječno dva dodatna sata podrške po školskom satu i tjednu – na svim razinama škole i vrstama škola.

„Škole s posebnim potrebama dobivaju malo više“, rekao je Faßmann. „Finu kontrolu i implementaciju“ trebali bi provoditi direktori. Paket također treba omogućiti potporu učenju tijekom semestra i uskrsnih praznika. Ovo je ponuda za one „koji imaju hitnu potrebu da sustignu ostale“ ili za obitelji u kojima je skrb kod kuće posebno izazovna.

„Ljetna škola“ također bi se trebala financirati iz 200 milijuna eura. Budući da je bila „dobro uspostavljena“, rekao je Faßmann, taj projekt će se nastaviti. Svi koji su bili uključeni smatrali su da je ova ponuda korisna, zbog čega će studenti i nastavnici biti pozvani da dobrovoljno sudjeluju u na ljeto 2021. godine. Ministar je najavio da će i dalje postojati mogućnost besplatnih instrukcija (www.weiterlernen.at) – i pozvao je da se to iskoristi: još uvijek ima slobodnih mjesta.

hrvatskadijaspora.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime