Danas se u Zagrebu održao Hod za život. Ovo je sedmi Hod za život po redu, a organizatori su najavili da će sudionici hodati pod geslom: “Život je zakon.” Poručili su da će hodati za “zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji.” Osim toga, najavljuju da će “radosno i uz pjesmu” poslati poruku da je “svaki život važan.”

Povorka je krenula od HNK, preko Ilice i potom do Trga bana Jelačića. Od tamo su nastavili do Zrinjevca gdje su održani govori. Ove godine se okupljenima obratio liječnik s prizivom savjesti i majka koja je u 6. mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno.

Na skupu je među ostalima govorio i ginekolog s prizivom savjesti, Boris Ujević, navodi telegram.hr. Najavljujući ga jedna od organizatorica je pohvalila liječnike s prizivom savjesti rekavši da upravo zahvaljujući njima “politički i medijski reket nije uspio postići da se u Hrvatskoj usmrti dijete dovoljno veliko da preživi van majčinog tijela.” Ujević je rekao da radi u KBC Sveti Duh te da ima 55 godina. “Kad bi svi bili svjesni da su u jednom trenutku bili stari samo jednu sekundu mislim da ovaj Hod za život ne bi bio potreban”, kazao je i dodao da se porodništvom bavi preko 30 godina.

Kad se u bolnici u kojoj radim koristim prizivom savjesti, a moram reći da to radim od 1997. godine, moram reći da to ne radim iz hira ili inata, nego je to jedna promišljena i odgovorna odluka koju sam naučio ne samo studirajući nego od svojih učitelja, majke i nerođenog djeteta”, kazao je. “Blago vama koji ste došli ovdje sa sviješću da je život nešto najdragocjenije, da ga treba poštovati i da je zakon”, rekao je zaključno.

Sljedeća je govorila Tea Bekavac, majka četvero djece, žena koje je u trećoj trudnoći, u sedmom mjesecu saznala da joj dijete ima dijagnozu nespojivu sa životom. “Svijet nam se sušio, nismo mogli vjerovati, pitali smo se zašto baš mi. Imali smo toliko planova i odjednom je došla ta dijagnoza. Ni u jednom trenutku nismo mislili da mi sad trebamo odlučiti što ćemo mi. To nije odluka, nemamo mi pravo donijeti odluku je li jedan život vrijedan življenja. Mi smo se samo pitali kako ćemo to preživjeti”, kazala je.

Naša Rita je živjela dva mjeseca i 12 dana i svaki dan nam je bio dar. Mi smo bili uz nju u posljednjim trenutcima i otišla je u miru. Dali smo sve od sebe što smo mogli za nju. Zato ja danas imam mir, znam da me Rita gleda, da je sretna i ponosna”, kazala je.

Željka Markić je uoči početka Hoda za život komentirala slučaj Mirele Čavajde. N1 prenosi da je Markić o tom slučaju rekla: “Grga ima pravo na život, ima pravo svoj život, koliko god da on traje, proživjeti u dostojanstvu, moramo pružiti zaštitu Grgi i njegovoj mami.

Markić kaže i da je potrebno mijenjati Zakon o prekidu trudnoće. “U okolnostima u kojima imamo saborske zastupnike koji žele da se život nerođenog djeteta može prekinuti do porođaja, da ga se može usmrtiti do poroda, potrebno je promijeniti zakon star 45 godina i postaviti novi zakonski okvir na temelju znanosti koja kaže da život počinje začećem. Što se tiče prava na život”, kazala je.

Na današnjem Hodu za život bio je veliki broj sudionika iz Hrvatske, ali i susjednih Bosne i Hercegovine i Slovenije. Poruka je jasna: „Život je zakon, a zakon se štiti.“

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime