Ministar zdravlja Bavarske zatražio je veće doprinose za zdravstveno osiguranje za necijepljene osobe kao sankciju za kršenje obveze cijepljenja. Odvjetnici, liječnici i zastupnici to sada oštro odbijaju.

Rasprava o općem obveznom cijepljenju uzima sve više maha – a s njom i rasprava o sankcijama. Što se događa ako se ljudi ne cijepe unatoč propisima? Za vikend je bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek (CSU) predložio razmatranje financijskih nedostataka za zdravstveno osiguranje.

Razmišljalo bi se, između ostalog, o većim doprinosima za zdravstveno osiguranje, sudjelovanju u troškovima liječenja ili ukidanju bolovanja.

Odvjetnici, liječničke i kliničke udruge kao i nekoliko parlamentarnih skupina oštro se ne slažu. Bivši potpredsjednik Saveznog ustavnog suda Ferdinand Kirchhof taj prijedlog ne smatra održivim. Ovakav bi propis posredno odredio način života osigurane osobe. „Ovdje leži problem temeljnih prava: stvara neizravnu prisilu da se cijepi, da se ne puši ili ne vježba.“

Što se događa ako necijepljena osoba jednostavno ne plati povećani doprinos i teško se razboli? „Tada odbijanje izvedbe više nije opcija“, kaže Kirchhof.

Teoretski, Zakon o socijalnom osiguranju propisuje da osiguranici moraju sudjelovati u troškovima ako su sami krivi – ali samo za kozmetičke operacije, tetovaže i piercinge.

Unatoč pravnoj proturječnosti, odgovarajući zahtjevi i dalje postoje. Udruga liječnika obveznog zdravstvenog osiguranja u Berlinu, na primjer, nije zahtijevala do kraja studenoga da „necijepljene osobe trebaju dijeliti troškove bolničkih usluga“; za to se već u listopadu izjasnio čelnik udruge u Kölnu. Političar CDU-a Dennis Radtke, savezni potpredsjednik demokršćanske radne snage, također je podigao zahtjev. Već tada se razgovaralo o višim doprinosima za zdravstveno osiguranje. Jedan od argumenata su troškovi uzrokovani bolestima Covida.

Prema njemačkom bolničkom udruženju (DKG), jednotjedno liječenje korona virusa na normalnom odjelu obično iznosi oko 3200 eura, na odjelu intenzivne njege s trotjednim boravkom koji uključuje najmanje dva dana ventilacije često oko 28.500 eura.

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime