Čelnici koalicije SPD-a, FDP-a i Zelenih dogovorili su jednokratnu isplatu bonusa građanima koji ovise o socijalnoj pomoći. Dijelove paketa pomoći odobrio je Bundestag još u svibnju – uključujući potporu Hartz IV, kako je izvijestio fr.de.

Početkom 2022. godine savezna vlada je već najavila posebnu isplatu zbog pandemije korona virusa. Zbog rasta troškova za struju, gorivo i namirnice na prijelazu godine, bonus je tada procijenjen na 100 eura.

SPD, Zeleni i FDP planiraju promjene u odnosu na Hartz IV. Osobe koje ispunjavaju uvjete trebaju dobiti bonus od 200 eura.

Sveukupno, korisnici Hartz IV mogu očekivati ​​jednokratnu isplatu bonusa od 200 eura. Istodobno je odlučeno o trenutnoj nadoplati od 20 eura mjesečno po djetetu za siromašne obitelji. Namijenjen je djeci, adolescentima i mladim odraslim osobama koje imaju pravo na osnovnu sigurnost, plaćanja prema Zakonu o beneficijama tražitelja azila ili dopunsku potporu za troškove života prema Federalnom zakonu o beneficijama. Obitelji koje primaju dječji doplatak također dobivaju dodatak.

Odlučeno je i o jednokratnoj isplati od 100 eura za osobe koje primaju naknadu za nezaposlene. Na to bi, prema prijedlogu zakona, trebali imati pravo svi “koji imaju pravo na naknadu za nezaposlene barem jedan dan u srpnju 2022. godine”. Isplata je trenutno planirana za srpanj. Isti je datum određen i za dodatni dječji doplatak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime