Oko 6,2 milijuna zaposlenika dobit će više novca. To proizlazi iz nacrta zakona Federalnog ministarstva rada o zakonskoj minimalnoj plaći. Povećanje minimalne plaće bilo je ključno predizborno obećanje SPD-a.

Prema tome, minimalna plaća u Njemačkoj će 1. listopada jednom porasti sa 10,45 eura na točno 12 eura. Idućih godina ponovno će o iznosu raspravljati takozvana komisija za minimalnu plaću u kojoj sjede poslodavci i predstavnici zaposlenika. To znači da dobivaju satnicu koja je manja od dvije trećine prosječne satnice. Samo u Poljskoj, Bugarskoj i baltičkim državama veći je udio osoba s niskim primanjima. U Francuskoj je, pak, samo 8,6 posto.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Kada novi zakon stupi na snagu, Federalno ministarstvo rada očekuje povećanje prihoda i u oblasti obaveznog socijalnog osiguranja, a prema nacrtu zakona bi se u sustav, primjerice u mirovinski fond, moglo slijevati oko 700 milijuna eura. Istodobno, ministarstvo očekuje rasterećenje federalnog i lokalnog proračuna jer bi manji broj osoba s niskim primanjima mogao ovisiti o socijalnim naknadama. Ministar rada Heil jasno daje do znanja da će se projekt realizirati ove godine.

Prema nacrtu zakona, poslodavci koji bi zbog zakona morali podići plaće morali bi platiti oko 1,63 milijarde eura više. Slijedom toga, za očekivati ​​je umjeren rast cijena roba i usluga, a predstavnici poslodavaca već su najavili da će razmotriti tužbu protiv zakona. Predsjednik poslodavca Rainer Dulger izjavio je krajem prošle godine da to smatra grubim kršenjem autonomije kolektivnog pregovaranja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime