Za vozila od 3,5 tone – dakle prije svih kombije i kamione – od 2022. godine bit će obavezan pomoćnik pri skretanju, koji upozorava na nesreće. U početku će se uredba primjenjivati ​​na nove tipove, a od 2024. na sva nova vozila. 

Od 1. siječnja  poskupljuje litra benzina za 8,4 centa. Dizel će biti skuplji 9,5 centi. Koliko će gorivo u konačnici koštati ovisi i o razvoju cijene nafte.

Komplet prve pomoći u vozilu mora ubuduće sadržavati dvije maske za usta i nos. Još uvijek nije jasno kada će to stupiti na snagu. 

Od 1. siječnja kupci plug-in hibrida dobit će bonus za e-auto samo ako model ima minimalni električni domet od 60 kilometara. Kasnije je potrebno 80 kilometara – izvorno bi to trebao biti slučaj 2025., nova savezna vlada sada želi biti stroža. Do sada je minimalna vrijednost bila 40 kilometara ili maksimalna emisija od 50 grama CO2 po kilometru. Ograničenje emisije ostat će nepromijenjeno u narednoj godini. 

 Mnoge stare vozačke dozvole će u narednoj godini izgubiti na snazi. Ako ste rođeni između 1953. i 1959. i još uvijek imate ružičasti ili sivi dokument, morate ga do 19. siječnja zamijeniti za vozačku dozvolu s čekovnom karticom otpornom na krivotvorenje. Cijena joj je 25 eura i vrijedi 15 godina. Tko god uđe u policijsku provjeru sa starom vozačkom dozvolom, plaća opomenu od 10 eura. 

Od 6. srpnja nove vrste automobila moraju biti opremljene dodatnim sustavima pomoći. Između ostalog, potreban je inteligentni pomoćnik za brzinu (ISA) koji upozorava vozača ako se prekorači trenutno ograničenje brzine. U pravilu bi se u tu svrhu trebali koristiti podaci iz kamere za prepoznavanje prometnih znakova. Ostali obvezni pomagači uključuju pomoćnika pri kočenju u nuždi i upozorenje o napuštanju trake u nuždi. Osim toga, obavezna će biti memorija podataka o nesreći (crna kutija) i sučelje za takozvani imobilajzer osjetljiv na alkohol.

Ni 2022. neće biti zahtjeva za maskom za volanom. Međutim, sredstva protiv infekcije trebaju biti dostupni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime