Njemačka je reagirala na još uvijek visoke cijene benzina i dizela i odlučila se za spuštanje cijena goriva. Njemački Bundesrat je konačno dao zeleno svjetlo na zakon koji je već bio usvojen u Bundestagu. Konkretno, zakon smanjuje porez na gorivo. Nedavno je industrija benzinskih postaja u Njemačkoj već u lipnju upozorila na nadolazeći manjak. Stoga su zagovornici potrošača i ADAC savjetovali da se spremnik ne prazni do kraja.

Smanjenje poreza na gorivo inicijalno je planirano za tri mjeseca. „Time snižavamo cijene goriva na razine prije krize„, uvjeravao je zastupnik SPD-a Carlos Kasper. Neki stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog zakona, jer bi cijene goriva i bez tog zakona uskoro mogle postati umjerenije. Zakon je u Bundestagu izglasan bez protivnih glasova.

Saborski zastupnik CDU-a Johannes Steiniger nazvao je instrument „ispravnim„. Čak bi poželio da zakon traje dulje od tri mjeseca, uostalom, cijene goriva su i nakon kolovoza visoke, očekuje Steiniger. Mjerom će benzin pojeftiniti za oko 30 centi po litri, dok će dizel pojeftiniti za 14 centi. Prema izračunima njemačke savezne vlade, država će zbog toga izgubiti gotovo 3,15 milijardi eura poreznih prihoda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime