Digitalni certifikat kao dokaz za cijepljenje protiv korone od danas se koristi u cijeloj Njemačkoj. Od danas će prve ljekarne i liječnici izdavati QR kodove za cijepljene. Stoga vam donosimo sva važna pitanja i odgovore o potvrdi o digitalnom cijepljenju. 

Što je zapravo digitalna kartica za cijepljenje?

Pomoću digitalne kartice za cijepljenje puna zaštita od cijepljenja protiv korone može se dokazati putem pametnog telefona. Digitalni certifikat dobrovoljni je dodatak žutoj knjižici cijepljenja koji još uvijek vrijedi. Dokaz se pohranjuje u aplikaciju na pametnom telefonu putem QR koda. Uz cijepljenje, u aplikaciji će uskoro biti dokumentirani i negativni rezultati ispitivanja i preboljele infekcije. Ako nemate pametni telefon, možete isprintati potvrdu o cijepljenju i koristiti ga.

Koja mi aplikacija treba?

Za početak, potvrda o digitalnom cijepljenju može se lokalno spremiti u aplikaciju CovPass koju je objavio Robert Koch Institut (RKI) ili u službenu aplikaciju Corona Warning (verzija 2.3 i novija) koju je također objavio RKI su prikazani. Razlika: za razliku od Corona Warning App (CWA), aplikacija CovPass nema funkciju praćenja kontakata. CWA je do sada preuzet više od 28 milijuna puta, aplikacija CovPass dostupna je tek nekoliko dana. Potvrda o cijepljenju od sljedeće srijede može se prikazivati ​​i u aplikaciji Luca.

Kako mogu dobiti digitalnu potvrdu o cijepljenju?

Potvrda o cijepljenju ubuduće će se dobivati ​​u obliku QR koda u centru za cijepljenje ili u liječničkoj ordinaciji neposredno nakon završetka cijepljenja. Kôd se obično ispisuje na papiru, a zatim se može pročitati pametnim telefonom.Više od 20 milijuna građana koji su već potpuno cijepljeni digitalni dokaz mogu dobiti i naknadno. Svatko tko je cijepljen u centru za cijepljenje trebao bi sljedećih dana dobiti QR kôd poštom ili e-poštom. Svatko tko je cijepljen u liječničkoj ordinaciji može se obratiti liječniku i zatražiti digitalnu potvrdu koja se generira naknadno. Moraju se predočiti iskaznica o cijepljenju i osobna iskaznica.

I ljekarne žele sudjelovati u izdavanju QR-kodova

Međutim, samo nekoliko ljekarni to može učiniti u startu, kao što je najavilo industrijsko udruženje. Digitalni certifikati imaju oznaku „EU-COVID-19 potvrda o cijepljenju“. Ostali QR kodovi koji se također izdaju u vezi s cijepljenjem protiv Covid-19 – poput pozivnih kodova za imenovanje ili potvrde o cijepljenju koji nisu u skladu sa zahtjevima europskih certifikata – nisu namijenjeni provjeri u aplikaciji CovPass i stoga ih sustav ne prepoznaje.

Gdje se primjenjuje propusnica za digitalno cijepljenje?

Propusnica za digitalno cijepljenje prihvaćena je u cijeloj zemlji – kao i u ostalim državama članicama EU-a. Međutim, neće odmah započeti sa širokom primjenom. Na mnogim mjestima još uvijek nedostaju tehnički zahtjevi, a točni tehnički postupci još uvijek nisu jasni. Od srpnja nadalje, digitalnu putovnicu trebalo bi biti moguće koristiti za prekogranično putovanje u EU. Prema Europskoj komisiji, osam država članica trenutno izdaje potvrdu o digitalnom cijepljenju – Bugarska, Danska, Grčka, Hrvatska, Litva, Poljska, Španjolska i Češka.

Kakve prednosti imam s digitalnom karticom za cijepljenje?

Digitalna kartica za cijepljenje može poslužiti kao dokaz smanjenih ograničenja za koronu, a namijenjena je i olakšavanju putovanja. Savezne države ili pojedine države članice EU detaljno određuju koje prednosti postoje.

Kako se provjerava potvrda o digitalnom cijepljenju?

Postoji i aplikacija za provjeru CovPass Check. To omogućava, na primjer, operaterima restorana da brzo skeniraju QR kôd s CovPass-a kako bi provjerili imaju li gosti potpunu zaštitu od cijepljenja ili valjani brzi test ili se smatraju izliječenim. Vidjet ćete samo status cijepljenja i ime gosta koje morate usporediti sa osobnom iskaznicom ili drugim osobnim dokumentom. S druge strane, ne možete vidjeti je li gost bio zaista dokazano pozitivan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime