Tesla Giga Factory / Berlin

Vlasnik kompanije Tesla, SpaceX, PayPal-a i mnogih drugih manjih kompanija ne objavljuje često informacije o svojim planovima, ali prije par dana Elon Musk je ipak objavio planove i skicu nove Tesline tvornice kod Berlina. Na slici se vidi jedna velika jednokatna građevina uz koju će nastati još ukupno četiri pomoćne građevine.

Velik dio krova nove tvorice bi trebao biti pokriven solarnim pločama, što je novina u usporedbi sa ranije objavljenim planovima. Elon Musk je opisao sliku kratkim naslovom „Giga Berlin“, što je skraćena verzija pojma „Gigafactory Berlin“, kako je Musk nazvao svoju novu tvornicu automobila i baterija u mjestu Grünheide kod Berlina.

Kako su iz „Tesle“ najavili, u planu je da se pogon aktivira već krajem 2021. godine. Ta američka firma može početi već ovo ljeto sa gradnjom, iako još nisu odrađena sva ekološko-tehnička ispitivanja. Regija Brandenburg je još u srpnju izdala dozvolu za gradnju, a Tesla će prema planu početi proizvoditi automobile već u srpnju 2021. Za sada su nekih 500.000 automobila godišnje u nacrtu, dok će proizvodnja baterija izgleda početi nešto kasnije.

Uz ovu tvornicu pokraj Berlina, Tesla planira i novi pogon u SAD-u, točnije u Austinu (Texas), gdje će se proizvoditi manji terenci i pick-up verzije ove poznate marke. S obzirom na to da se proizvodnja električnih automobila subvencionira od strane mnogih država, procjenjuje se da će Tesla gradnjom ovih pogona ostvariti porezne olakšice u iznosu od 65 milijuna dolara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime