Gotovo četvrtina Austrijanaca i ove godine postavlja stablo, prema istraživanju ÖAMTC-a. Također je otkrila da 82 posto njih nosi drvca kući u automobilu. Praktično je, ali nije uvijek lako.

Odvjetnica ÖAMTC-a Verena Pronebner upozorava: “Kao svaki teret u vozilu ili na vozilu, božićno drvce mora biti propisno osigurano. U suprotnom prijeti kazna do 5000 eura. Ako su drugi sudionici u prometu ugroženi, na primjer zbog pada loše osiguranog stabla na ulicu, moguće je čak i zabilježiti u registar vozačkih dozvola.“

Prilikom prijevoza stabla na krovu, stablo treba ostati u mreži i s vrhom stabla okrenutom unatrag, treba ga pričvrstiti za prtljažnik širokim, robusnim tekstilnim zateznim trakama s metalnim zatvaračima – gumeni zatezači nisu prikladni. Ako teret strši više od metra preko duljine vozila, mora biti označen odgovarajućim znakom. U mraku ili u sumrak potrebna je dodatna rasvjeta i reflektori kako bi teret bio jasno vidljiv. „Širina vozila može biti veća od stabla za 20 centimetara sa svake strane, ne uključujući retrovizore“, kaže Pronebner.

Prilikom prijevoza stabla u vozilu, ono treba biti sigurno vezano i, ako je moguće, pohranjeno u smjeru vožnje. “Važno je da vozač i dalje dobro vidi – mora biti moguć jasan pogled sprijeda i sa strane ili u retrovizor”, upozorava odvjetnik. “Ako je stražnji prozor prekriven, mora biti moguć barem dobar pregled kroz dva bočna retrovizora.” Ručna kočnica, poluga mjenjača i komande moraju biti lake za rukovanje. Ako vrata prtljažnika ostaju otvorena tijekom prijevoza, pazite da stražnja svjetla i pokazivači ostanu vidljivi i da je registarska pločica čitljiva. U svakom slučaju, vrata prtljažnika trebaju biti zategnuta prema dolje, po mogućnosti također s tekstilnim trakama za zatezanje.

S  biciklom: čak i za sve popularniji prijevoz  biciklom, sigurnost je na prvom mjestu. “Važno je da drvo biciklistu ne ometa pogled i da se ne odvoji. Stoga božićno drvce svakako trebate pričvrstiti na  bicikl – kaže stručnjak. „Ako dođe do oštećenja tijekom prijevoza, primjerice na parkiranim vozilima, to obično pokriva osiguranje od privatne odgovornosti biciklista.“ Ako možete kupiti svoje drvce na kućnom pragu, još je lakše: 12 posto pješice prevozi svoje božićno drvce kući. Oko dva posto kupaca drvca prenose u javnom prijevozu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime