Procjena za Zakon o cijepljenju završila je jučer. Koliko je ta mjera kontroverzna govori i rekordan broj pristiglih komentara – ukupno oko 200 tisuća. Unatoč svim zabrinutostima, uključujući i pravosuđe, zbog straha od manjka kadrova, Vlada inzistira na uvođenju obveznog cijepljenja početkom veljače. SPÖ je podijeljen po tom pitanju.

Iz pravnih razloga, Vlada je uvela dva prijedloga za zakon o obveznom cijepljenju: ministarski nacrt ministra zdravstva Wolfganga Mücksteina (Zeleni) i inicijativni prijedlog zastupničkih klubova ÖVP-a i Zelenih. Ukupno se na web stranici Sabora skupilo više od 180.000 izjava, a protivnici mjere također su zajedno poslali niz identičnih izjava.

S obzirom na te brojke, jučer je izrečena nova, teška kritika: pravosuđe sumnja da će raspoloživa sredstva biti iskorištena zbog očekivanih pritužbi. Krovna udruga upravnih sudaca (DVVR) smatra da je potrebno barem udvostručiti osoblje, a savezna zastupljenost sudaca i tužitelja u Sindikatu javnih službi (GÖD) dijeli ovo mišljenje.

Upravni suci u svom stručnom mišljenju očekuju da će necijepljene osobe „pokušati obraniti dosadašnje stavove korištenjem pravne zaštite u većoj mjeri nego što je to predviđeno nacrtom“.

Slično tvrdi i Sindikat državnih službenika koji očekuje da će obvezno cijepljenje dovesti do značajnog porasta pritužbi na zakon o šteti od cijepljenja. Nastavi li se ionako snažan porast broja prijavljenih slučajeva, dodatni kadrovski zahtjevi koje zahtijeva Federalni upravni sud (BVwG) morali bi se na vrijeme ocijeniti i sukladno tome povećati broj stalnih radnih mjesta, piše GÖD u svom priopćenju.

Prije vikenda u priopćenju tvrtke ELGA GmbH, koja je zajednički odgovorna za tehničku provedbu, strahovalo se od prepreka na drugoj razini. Tehničko uvođenje obveznog cijepljenja neće biti moguće najranije početkom travnja, stoji u priopćenju. U svakom slučaju, „potrebne su promjene u pogledu tehničke provedbe evidentiranja izuzetaka u nacionalnom registru cijepljenja i vremena potrebnog za provedbe“. Osim toga, nije se moglo provesti ograničenje evidentiranja izuzetaka na ugovorne liječnike određenih specijalnosti i proširenje središnjeg indeksa pacijenata (ZPI) na osobe koje su registrirane u Austriji, ali nemaju broj socijalnog osiguranja.

Austrijski epidemiolog Gartlehner: “Još jednom razmisliti o obavezi cijepljenja.”

Za vikend je infektolog Herwig Kollaritsch u ZIB2 također vidio mogućnost odgađanja obveznog cijepljenja kao datost. Zakon mora biti na snazi ​​najkasnije do kraja svibnja kako bi se spriječili budući jesenski valovi. „Do tada imamo malo više prostora za disanje“, kaže Kollaritsch, koji je i član Nacionalnog odbora za cijepljenje. Sadašnji val Omikrona ionako više ne može utjecati na obvezno cijepljenje. Nakon toga bi, međutim, automatski stupio na snagu “sezonski bonus”, koji je pojačan i većim imunitetom u populaciji.

Ostaje za vidjeti hoće li Vlada odustati od ovoga Zakona ili ga provesti do kraja.

Klikni i zaprati nas na Facebooku!Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime