Početkom 2022. Europsko vijeće za sistemske rizike, koje pripada Europskoj središnjoj banci, zatražilo je od Austrije  strože kriterije raspodjele kredita za nekretnine.

Onaj tko kupi stan za 400.000 eura (čiju vrijednost procjenjuje i banka) dobiva maksimalan kredit od 360.000 eura. Da bi uz kupoprodajnu cijenu mogao platiti porez na promet zemljišta, troškove upisa u zemljišne knjige te odvjetnika, javnog bilježnika i posrednika, kupac mora imati još oko 80.000 eura.

Naime, prema analizi Narodne banke, gotovo petina svih zajmoprimaca trenutačno koristi više od 40 posto svojih prihoda. Osobito oni koji su se odlučili za kredit s promjenjivom kamatom mogu se suočiti s – previsokim – opterećenjem u vrijeme rasta kamata; tim više u slučaju dugoročnog kredita, gdje mjesečni obroci na početku jedva da smanjuju preostali iznos kredita. U Austriji je udio takvih kredita relativno visok. Prema raščlanjivanju OeNB-a, samo šest posto ima fiksne kamatne stope tijekom cijelog razdoblja, 44 posto ima mješovite kamatne stope, a 50 posto ima promjenjive kamatne stope. U eurozoni njihov je udio tek 14 posto.

Osiguravaju li nova pravila sada da ljudi ne postanu prezaduženi – i da nema mnogo neplaćanja kredita s povezanim rizikom za banke? Ili sprječavaju ljude s nižim primanjima i bez nasljedstva da steknu imovinu? Kao što je često slučaj, odgovor na ovo pitanje ovisi o tome kome je postavljeno pitanje.

U kombinaciji s rastućim kamatama, banke bi očekivale pad novih poslova za četvrtinu, ponekad čak i za polovicu, a mnoge bi skupine kupaca bile obeshrabrene od kupnje nekretnina, rekao je Michael Pisecky, potpredsjednik Udruge povjerenika za nekretnine u svibnju. Industrija nekretnina izgubit će mlade obitelji sa srednjim primanjima kao skupinu kupaca.

U veljači je Savezni odjel za bankarstvo i osiguranje Austrijske savezne gospodarske komore (WKO) predstavio studiju revizorske kuće BDO. Rečeno je da je rizik neplaćanja kredita u rezidencijalnom sektoru upravljiv za domaći bankarski sektor. S druge strane, studija je upozorila na „društveno-političke učinke“. Nova pravila otežat će ljudima s nižim primanjima pristup tržištu nekretnina.

Reinhold Baudisch, direktor tvrtke durchblicker, tvrdio je na sličan način: „Posebno mladi više neće moći priuštiti vlastiti stan.“ Naravno, krediti za nekretnine dio su temeljnog poslovanja – kako od banaka tako i od portal za usporedbu kao što je durchblicker, koji dobiva proviziju ako kredit bude uspješan.

Zapravo, nova bi pravila također mogla imati učinak koji će nekretnine u budućnosti ponovno učiniti pristupačnijim – ili barem oslabiti porast cijena zadnjih godina. Rastuće kamatne stope u kombinaciji sa strožim pravilima “u konačnici bi smanjile potražnju za nekretninama, što će također usporiti cijene i rast u sektoru nekretnina”, očekuje Patrick Rezazadeh, direktor bečke tvrtke za nekretnine VRG Immobilien. No, rijetko tko se usuđuje prognozirati koliko će brzo i u kojoj mjeri nova pravila zapravo utjecati na cijene – također s obzirom na inflaciju i rast cijena roba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime