Udruženje industrijalaca je oglasilo uzbunu: broj slobodnih radnih mjesta u Austriji je na vrhuncu svih vremena. Zbog toga je u najavi i veliki novčani bonus.

Na dan Praznika rada 2022., Udruženje industrijalaca (Industriellenvereinigung IV) oglasilo se alarmom: „Nedavno je AMS-u prijavljeno gotovo 124.000 slobodnih radnih mjesta, a platforma za zapošljavanje AMS-a pod kategorijom ’svi poslovi‘ prikazuje čak preko 250.000 slobodnih radnih mjesta. 45.000 radnih mjesta prijavljenih AMS-u nalazi se u proizvodnom sektoru – taj se broj više nego udvostručio u posljednjih pet godina i gotovo se učetverostručio u posljednjih deset godina“, kaže glavni tajnik IV-a Christoph Neumayer.

Ovaj razvoj događaja je „alarmantan i pokazuje hitnu potrebu za djelovanjem“, „mora se suzbiti nedostatak posla i kvalificiranih radnika. Hitna je potreba za sveobuhvatnom reformom osiguranja i pomoći za nezaposlene, koja promiče rad, a ne nezaposlenost. Samo povećanje naknade za nezaposlene bi bio pogrešan način da se to učini“, smatra Neumayer. Ako želite proširiti dobar rad u zemlji, morate pojačati poticaje za zapošljavanje i dodatno rasteretiti faktor rada.

Novi gotovinski bonus kao prijedlog

Osim toga, „troškovi rada koji nisu plaćeni, koji su prema međunarodnim standardima vrlo visoki, teško bi opteretili tržište rada i Austriju kao poslovnu lokaciju“, tvrdi Neumayer. „Kao što je predviđeno vladinim programom, važno je iskoristiti potencijal za smanjenje troškova rada koji nisu plaćeni i da se u cjelini osjetno smanji trošak rada“, rekao je Neumayer. Zbog aktualnih zbivanja u području inflacije, Neumayer čak govori o „spirali  cijena i plaća“ i predlaže jednokratna plaćanja bez poreza i carina.

„Kako biste povećali stabilnost cijena, potreban vam je pravilno dizajniran tečaj za olakšanje“, kaže Neumayer. „Praznik rada podsjeća nas da ekonomski održiv razvoj može postojati samo ako ima dovoljno radnika i kvalificiranih radnika. Mora se iskoristiti sav postojeći potencijal.“

Novčani bonus za zapošljavanje, o kojemu se i u vladinim krugovima sve više priča, a kojeg bio dobio i radnik i šef, bio je sigurno velika motivacija da se zapošljavanje odvija lakše i brže. Raspravlja se također i o pitanju, je li AMS do sada bio previše darežljiv prema nezaposlenima…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime