Val inflacije u Austriji  još traje. Rat u Ukrajini uzrokuje povećanje cijena nekoliko proizvoda. Sukob u europskoj žitnici sada će vjerojatno značiti da bi i domaća peradarska industrija mogla biti pogođena povećanjem troškova proizvodnje, što bi zauzvrat utjecalo na to koliko treba izdvojiti za jaja u budućnosti.

Trenutna situacija ugrožava egzistenciju mnogih poljoprivrednika, pa predstavnici industrije pozivaju na daljnje povećanje cijene jaja. Jer prema sadašnjim procjenama, proizvodni trošak za poljoprivrednike više neće biti podnošljiv.

Dostupnost hrane se ionako više ne može izračunati. Kako bi se tome suprotstavila, industrija zahtijeva da svako jaje bude pet centi skuplje – cijena pakiranja od deset jaja bi se stoga povećala za 50 centi.

Nedavno su cijene naglo porasle u većini područja javnog života zbog ukrajinske krize. Na benzinskim postajama vozači su morali dublje zavući ruke u džepove i na mnogim mjestima litru goriva platiti i više od dva eura. Osim toga, porasle su i domaće cijene energije za električnu energiju i plin. Kako bi se tome suprotstavila,  savezna vlada predstavila je u nedjelju program pomoći koji je uključivao četiri milijarde eura. Ključne točke su udvostručenje naknade za putovanje na posao te smanjenje prodaje električne energije i plina za 90 posto.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime