Vlada želi poduzeti nekoliko koraka otvaranja tijekom veljače. To je najavio kancelar Karl Nehammer (ÖVP) u subotu tijekom konferencije za novinare zajedno s ministrom zdravstva Wolfgangom Mücksteinom (Zeleni) i GECKO komisijom. 5. veljače policijski sat će se pomjeriti s 22 sata na ponoć. 12. veljače 2-G pravilo pada u maloprodaji, tjedan dana kasnije 3-G pravilo ponovno će se primjenjivati ​​u gastronomiji i turizmu. Međutim, PCR testovi bi vrijedili samo 48 sati za 3-G dokaz u ugostiteljskoj industriji, naveo je Mückstein.

Takav propis je već postojao u Beču, u ostatku Austrije bio je 72 sata. Također će biti i nekih popuštanja u području događanja i okupljanja. Umjesto 25 ljudi, sada se 50 ljudi može ponovno okupiti bez dodijeljenih mjesta i to od 5. veljače. U školama bi također trebala biti nova pravila, no ona će biti objavljena tek idući tjedan. Popuštanje je opravdano činjenicom da je unatoč velikom broju slučajeva uzrokovanih Omikronom, stanje u bolnicama stabilno.

Nehammer je rekao da su brojke u bolnicama na predvidljivoj razini – zato se sada mogu ponuditi nove perspektive. Također, opovrgnuo je tvrdnje da popušta mjere samo zbog pritiska gospodarstva ili zapadnih saveznih država, prije svega Tirolom i Vorarlbergom, koji zadnjih dana sve jače pritiskaju središnju vlast, kako bi mjere, posebno 2G mjera, što prije pala.

Vrhunac omikronskog vala očekuje se početkom veljače

Predsjednica GECKO-a Katharina Reich rekla je da se vrhunac omikronskog vala očekuje u prvom tjednu veljače. U pojedinim saveznim državama vrh bi također mogao biti dosegnut za tjedan dana. Može se primijetiti na međunarodnoj razini, kao i u Austriji, da se i dalje potvrđuje razdvajanje velikog broja slučajeva i malog broja hospitalizacija. Drugim riječima, unatoč brojnim infekcijama, popunjenost bolnica do sada gotovo da nije porasla.

Dosadašnjim mjerama Austrija se uspjela dobro suprotstaviti „Omikronskom zidu“, kaže Reich. GECKO će već razmišljati „kako početi iduću jesen i zimu“. Dosadašnjim mjerama zadovoljan je i general Rudolf Striedinger iz GECKO-a. „Ne samo da smo uspjeli zadržati broj hospitalizacija u granicama, nego smo i zaštitili kritičnu infrastrukturu koja je ugrožena brojnim infekcijama i mjerama karantene.“

Wallner i Platter zadovoljni

Zadovoljne reakcije stigle su iz zapadnih saveznih država: guverner Vorarlberga Markus Wallner (ÖVP) pozdravio je korake otvaranja. „Ide se konačno u dobrom smjeru“, rekao je kao aktualni predsjedavajući konferencije guvernera država. Za Wallnera je bilo krajnje vrijeme da u dogovoru sa stručnjacima reagira na blaži tijek bolesti u omikronskoj varijanti. Sada je važno nastaviti pratiti razvoj i, ako je moguće, ubrzati korake opuštanja, kaže Wallner.

Za njega je također bilo važno da se 2-G uredba ukida i za usluge vezane uz tjelesni kontakt (masaže, frizeri itd.) paralelno s trgovinom (12. veljače). „Do sada su se ta dva područja uvijek tretirala na isti način“, kaže Wallner. Tirolski guverner Günther Platter vidio je da je njegov zahtjev ispunjen. Također cijeni, rekao je Platter u izjavi za medije, da savezna vlada postupa s osjećajem proporcije

Ludwig: Pogrešno vrijeme

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig (SPÖ), s druge strane, govorio je o krivom trenutku za najavu koraka popuštanja. Na Twitteru se založio za razborit i oprezan potez te najavio da će nakon razgovora sa stručnjacima objaviti koji će se koraci poduzeti u Beču.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime