Danas započinjemo misiju 11 i nadamo se da će ih biti što više“: ovim je riječima ministrica za zaštitu klime Leonore Gewessler (Zeleni) danas dala znak za početak velike kampanje uštede električne energije.

Kampanja koja je sada pokrenuta usmjerena je na oko četiri milijuna domaćih kućanstava – točnije „na sve ljude u Austriji koji imaju priliku štedjeti energiju„.

To se može učiniti „odmah, uz nekoliko jednostavnih koraka„, dodala je Gewessler u vezi s kampanjom predstavljenom zajedno s ministrom rada ÖVP-a Martinom Kocherom, glavnom tajnicom za energetiku Austrije Barbarom Schmidt i Franzom Angererom iz Austrijske energetske agencije. Bilo smanjenjem grijanja za dva stupnja, bilo tuširanjem umjesto kupanja, potpunim isključivanjem uređaja umjesto da ih ostavite u stanju mirovanja.

Kao i Gewessler, Kocher se također osvrnuo na mjere koje su već pokrenute u borbi protiv inflacije, poput nedavno dogovorene gornje granice cijena električne energije i odvajanja električne energije i plina planiranog na razini EU. Kako bi se dobro prebrodila zima, pune se i spremnici plina. Situacija je i dalje ozbiljna, a kampanja je primjer kako mnogi mogu dati važan doprinos uštedi. Riječ je o podizanju svijesti, rekao je Kocher koji je kampanju na konferenciji za novinare opisao kao nekonvencionalnu, šaroliku i glasnu.

Veći dio kampanje može zvučati pomalo banalno i poznato, rekla je Schmidt, glavna tajnica Energetske industrije. Dodala je da je „odrasla u 70-ima. Bilo je vrlo jasno da trebaš ugasiti svjetlo kad izađeš iz sobe.” Međutim, sada je važno “nastaviti se podsjećati na ove jednostavne savjete”.

Velik dio električne energije u Austriji dolazi iz obnovljivih izvora, no dio potrošnje pokrivaju i plinske elektrane, osobito zimi. Stoga je potrebno smanjiti potražnju za energijom, posebice za električnom.

Osim kampanje za uštedu energije, Vlada također radi na srednjoročnim i dugoročnim mjerama za uštedu energije, uključujući i Zakon o energetskoj učinkovitosti. Kako je već nagovijestila za „Kleine Zeitung“ tijekom vikenda, razmatraju se obvezujuća pravila koja će ograničiti sobnu temperaturu u javnim zgradama na 19 Celzijevih stupnjeva. To ne bi trebalo vrijediti u školama i bolnicama, nego u općinskim uredima i ministarstvima. Zabrana je i reklamne rasvjete nakon 22 sata.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime