Foto: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26747624

Neredi u Stuttgartu nisu bili jedini na listi onih koji su se dogodili zadnjih dana. Prije par dana i Beč je postao poprište nasilnih sukoba u kojima svoje prste uglavnom imaju stranci – ovaj put Kurdi i Turci. U pokušaju smirivanja i uspostavljanja kontrole uključile su se najviše političke i policijske instance. Bečani se s pravom pitaju što se to događa i jesu li sigurni na ulicama glavnog austrijskog grada.

Vlada u Beču je konačno reagirala nakon nasilnih sukoba između lijevo orijentiranih prokurdskih demonstranata i turskih ultranacionalističkih grupa iz Beča te hitno uvodi određene mjere, koje će nadajmo se spriječiti ovakve scenarije. Ispitivanja, privođenja i pojačana policijska prisutnost u određenim kvartovima trebala bi pomoći u ostvarivanju ovog cilja.

“Mi ne želimo u Beču scenarije nasilja na ulicama kao što je to slučaj u drugim zemljama” – rekao je kancelar Kurz u svom obraćanju medijima. Najavio je također intenzivnu suradnju s ministarstvom unutarnjih poslova.
Podsjećamo, proteklih dana u Beču (Favoriten) su organizirane demonstracije od strane Kurda, koje su svako malo prekidane i ometane od strane turskih ultranacionalista. Nekoliko ozlijeđenih, više uhićenih i materijalna šteta je bilanca tih „susreta“ na bečkim ulicama. Jedna od mjera, koje grad Beč poduzima, je i poziv na razgovor svih relevantnih turskih klubova i udruga, koji se često spominju u kontekstu navedenih nasilnih sukoba. Ministar unutarnjih poslova Nehammer je najavio i kazne za klubove koji budu odbijali suradnju s policijom.

U vladu pozvan i turski veleposlanik

Nisu samo turski klubovi i udruge na meti policije, nego i njihov veleposlanik Ozan Ceyhun. Naime, on je na Twitteru prozvao sve one koji podržavaju kurdske ljevičarske prosvjede i nazvao ih “navijačima terorističke organizacije”. Veleposlanik je danas bio u zgradi vlade na razgovoru, s obzirom na to da vlada i njega smatra jednim od odgovornih za eskalaciju sukoba te su ga pozvali na “pomirljiviji ton”.
Izjavu o nemilim događajima dao je naravno i bečki gradonačelnik Michael Ludwig. On je kazao da se takve eskalacije ne smiju tolerirati: „Nikomu nećemo dozvoliti da dovodi u opasnost mirni suživot naših građana.“ U planu je i aktivacija već starijeg plana o sakupljanju i analiziranju dokumenata, koji će pomoći u sprječavanju širenja političkog Islama i njihove ekstremističke ideologije.

Što se događalo ovih dana?

U prošli petak došlo je do nasilnih sukoba između lijevih aktivista, pripadnika kurdske populacije, koji su, njih oko 500, prosvjedovali protiv “agresije i napada tursko-nacionalističkih i islamističkih skupina” na Kurde u Turskoj. Na drugoj strani nalazili su se grupe turskih protudemonstranata, koji su stali na put kurdskim prosvjednicima te su navodno različitim provokacijama izazvali sukobe, u kojima je ozlijeđeno i nekoliko policajaca. U tim skupinama bilo je i pripadnika fašističke turske organizacije „Sivi vukovi”, koji su između ostalog provocirali i zabranjenim “vučjim pozdravom”.
I u Tirolu su Turci bili tema nakon teškog ubojstva koji se dogodio neki dan. Kako je objavila policija, muž (inače Turčin) je zadavio svoju 31-godišnju suprugu i bacio je u rijeku Inn. Tijelo supruge još nije pronađeno, a nakon što je zločinac priznao da je ubio suprugu i bacio joj tijelo u rijeku, više od stotinu Turaka okupilo se ispred zgrade ubojice u nadi da će oni “privesti pravdi”.

Nasilje od strane stranaca na Zapadu se sve više tematizira, iako većina zapadnih medija odbija objavljivati nacionalnu pripadnost i porijeklo optuženih. Države su jasno pod sve većim pritiskom da uvedu i zadrže red na ulicama svojih metropola.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime