Prema američkom predsjedniku Trumpu, cjepivo protiv korone moglo bi se odobriti za nekoliko tjedana. A onda bi to trebalo ići brzo. Određene profesionalne skupine imaju prioritet, kažu iz Washingtona. Šira populacija vjerojatno će morati čekati puno duže.

Američka vlada predstavila je plan buduće distribucije mogućeg cjepiva protiv korone u zemlji. Prema dostavljenim dokumentima, cjepivo bi trebalo prenijeti u distribucijske centre u roku od 24 sata nakon što ga odobri američka FDA. Tada će cijepljenje postupno biti dostupno građanima, uglavnom besplatno. Između ostalog, prioritet bi imali zaposlenici u zdravstvenom sustavu.

Prvo cijepljenje moglo bi biti u studenom ili prosincu, procijenio je ravnatelj američkog zdravstvenog odjela CDC Robert Redfield. „Ako me pitate kada će ovo biti dostupno cijeloj američkoj populaciji kako bismo mogli upotrijebiti cjepivo i vratiti se svom normalnom životu, onda mislim da gledamo prema kraju drugog ili trećeg kvartala 2021.“, rekao je Redfield tijekom saslušanja u Senatu u Washingtonu.

Razvoj cjepiva „stvarno je izuzetno brz“
Dan prije, američki predsjednik Donald Trump rekao je da očekuje cjepivo za nekoliko tjedana. Međutim, u zadnjem razgovoru još je tempo dodatno ubrzao. „Uskoro ćemo dobiti cjepivo“, rekao je za ABC News. „Mogli bismo to dobiti za nekoliko tjedana – moglo bi biti za tri tjedna, četiri tjedna.“ Samo nekoliko sati ranije, Trump je na Foxu rekao da očekuje cjepivo u roku od četiri do osam tjedana. Farmaceutske tvrtke Pfizer i BionTech potvrdile su prošlog tjedna da će u listopadu podnijeti zahtjev za odobrenje ako njihova studija faze 3 zajedničkog kandidata za cjepivo bude uspješna.

Trump se bori za reizbor
SAD je usred izborne kampanje: za manje od dva mjeseca američki će građani odlučiti hoće li Trump ostati na položaju. On je trenutno pod ogromnim pritiskom zbog trajne korona-krize u SAD-u. Oporbeni demokrati već su izrazili zabrinutost da Trump vrši masovni pritisak na istraživače i zdravstvene djelatnike da što prije odobre cjepivo.

S gotovo 200 000 smrtnih slučajeva, SAD je zemlja koja je najteže pogođena pandemijom korone na svijetu. Trump je optužen da je dugo podcjenjivao opasnost koju predstavlja novi uzročnik bolesti i da je više puta obmanjivao građane izjavama o navodno obećavajućim metodama liječenja.

Trump je ponovio jednu od svojih najkontroverznijih primjedbi u emisiji ABC, gdje su glasači u Pennsylvaniji mogli postavljati pitanja predsjedniku. Koronavirus će u jednom trenutku sam „nestati“, rekao je predsjednik. „Prošlo bi bez cjepiva, ali s cjepivom će nestati puno brže.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime