Austrija je jedna od zemalja u Europi s najvećim troškovima rada. Prema statističkom tijelu Europske unije Eurostat, prosječni troškovi rada po satu u Austriji u 2021. godini iznosili su 37,5 eura. Prosjek EU bio je 29,1 euro, u eurozoni 32,8 eura. Troškovi rada bili su najniži u Bugarskoj sa 7 eura, a najviši u Danskoj sa 46,9 eura po satu.

Statistika troškova uključuje ne samo bruto plaće, uključujući isplate bonusa i dostavljena službena vozila i stanove, već i neizravne troškove kao što su doprinosi poslodavca za socijalno osiguranje, troškovi daljnjeg usavršavanja i porezi na plaće. U obzir su uzeti podaci tvrtki s najmanje deset zaposlenih.

Prema podacima koje je danas objavio Eurostat, udio neizravnih troškova – uglavnom doprinosa za socijalno osiguranje poslodavaca – iznosio je oko četvrtinu. Taj je udio bio najveći u Švedskoj i Francuskoj 2021. i iznosio je preko 30 posto, ali je bio i iznad prosjeka EU u Austriji.

Gledano prema djelatnostima ili sektorima, troškovi plaća su najveći u javnoj upravi, s prosjekom EU-a od 30,3 eura po satu. Najjeftiniji sat je 26,0 eura u građevinarstvu. U usporedbi s 2020., satnica je lani u EU porasla u prosjeku za 1,7 posto. U eurozoni rast troškova iznosio je 1,2 posto.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime