1. Ministerrat der Regierung Kurz II., Bundeskanzleramt, Vienna (AT), 08.01.2020, Foto: Arno Melicharek

S oko 9.000 novih infekcija unutar 24 sata, visoki intenzitet petog vala korone u Austriji nastavio se i u četvrtak, na Bogojavljenje. Dan prije broj zaraženih već je naglo skočio: s gotovo 5.500 novih slučajeva u utorak na gotovo 10.000 u srijedu. To je povećanje od 78 posto u jednom danu. Konzorcij za predviđanje korone pretpostavlja oko 15.000 novih infekcija dnevno u nadolazećem tjednu. To je vjerojatno zbog posebno zarazne varijante Omikrona, koja je od prošlog tjedna  dominantna i u ovoj zemlji. Savezna vlada je stoga na blagdan s guvernerima i stručnjacima razgovarala o daljnjim koracima.

Dogovorena su tri paketa mjera:

FFP2 maska ​​je obavezna na otvorenom: U budućnosti se FFP2 maska ​​mora nositi i na otvorenom gdje nije moguće držati razmak od dva metra. „Kad god sretnem ljude, onda moram nositi masku“, izjavio je savezni kancelar Karl Nehammer (ÖVP) nakon sastanka i dalje precizirao: „Bilo na pločniku, na javnom trgu ili u pješačkoj zoni.“ Trebale bi postojati iznimke za blisku rodbinu kao što su partner i djeca. Omikron je također zarazniji od drugih varijanti virusa na otvorenom, rekao je ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni) opravdavajući ovu odluku. Savezne pokrajine također mogu učiniti masku obveznom na mjestima s velikim prometom. U Beču je prošlog proljeća, primjerice na Dunavskom kanalu, bilo obavezne nošenje maski na otvorenom.

Nova regulacija karantene: Od subote 8. siječnja više ne bi smjelo biti kontakt osoba u kategoriji 2 (tkz. K2 kontakt). U budućnosti više nećete biti kontakt osoba ako ste cijepljeni tri puta ili ako su svi uključeni bili u kontaktu sa zaraženom osobom koja je nosila FFP2 masku. To se također odnosi na djecu koja se još ne mogu treći put cijepiti. Sve kontakt osobe mogu se testirati PCR testom peti dan. Kontakt osobe u kritičnoj infrastrukturi mogu nastaviti raditi s dnevnim testom i FFP2 maskom. Ljudi koji su bili pozitivni mogu se testirati od petog dana nadalje. Do sada ste morali izdržati 14-dnevnu karantenu s infekcijom omikronom, sada je to dakle skraćeno.

Kontrole i kazne su pooštrene: Kao što je poznato, za necijepljene osobe trenutno još uvijek postoji lockdown. Smijete izlaziti iz kuće samo iz određenih razloga – kao što su svakodnevna kupnja namirnica ili da protegnete noge. „Značajno ćemo povećati kontrolni pritisak“, rekao je Nehammer. Sve će vlasti u sklopu svojih aktivnosti kontrolirati i korona mjere. Na „interakcijskim točkama“ – primjerice na ulazu u trgovinu – od utorka, 11. siječnja, bit će obavezna kontrola, koju trgovine moraju same provoditi.

Salzburg je već požurio s 2G kontrolama u maloprodaji. „Ako se tvrtke ne pridržavaju smjernica, imat ćemo sredstva da ih blokiramo“, rekao je Nehammer. U slučaju grubog kršenja Covid mjera, privremene zabrane rada mogu se izdati od 3. veljače. Kazne se povećavaju od istog datuma.

Kućni ured i zelena putovnica: Osim toga, gdje je to moguće, kućni ured bi ponovno trebao postati pravilo, a ne iznimka. Od 1. veljače, valjanost zelene putovnice bit će smanjena na šest mjeseci nakon drugog cjepiva – devet mjeseci nakon trećeg.

Obaveza cijepljenja, izjavio je Nehammer, ostaje na snazi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime