Novoustrojeno Središte za razvoj vođa "Marko Babić" predstavlja moderne Šepurine za današnje izazove HV-a | Foto: MORH/M. Čobanović

Na europskom tlu se, nažalost, opet puca. Nekih 30ak godina nakon rata u Hrvatskoj i BiH, po mnogima neočekivana invazija na Ukrajinu pokrenula je staro pitanje u Hrvatskoj; treba li nam vojni rok?

Pitamo vas, naše čitatelje, a odgovoriti nam možete na našoj Facebook stranici:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057715838691

Hrvatska trenutno nema obavezno služenje vojnog roka, koji je ukinut zbog profesionalizacije vojske. Jedna od najznačajnijih koraka na putu prema potpunoj profesionalizaciji OS RH je donošenje odluke o nepozivanju novaka na obvezno služenje vojnog roka.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obrani u srpnju 2007. regulirano je da Hrvatski sabor može donijeti odluku o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka. Vlada može, uz prethodnu suglasnost vrhovnog zapovjednika, predložiti Hrvatskom saboru donošenje odluke o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka. Isto tako, nakon donošenja odluke o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka novaci koji to žele mogu do kraja kalendarske godine u kojoj navršavaju 30 godina života biti upućeni na dragovoljno služenje vojnog roka u skladu s propisom o dragovoljnom služenju vojnog roka.

Dragovoljno služiti vojni rok mogu i žene koje u tom slučaju podliježu novačkoj obvezi. Predviđeno je, da se u slučaju stanja neposredne ugroženosti ili ratnog stanja odluka o nepozivanju novaka na služenje vojnog roka se ne primjenjuje.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime