Bundeskanzler Kurz und Außenminister Schallenberg in New York, 21.09.2021, New York (US), Foto: Arno Melicharek

Alexander Schallenberg (ÖVP) napušta svoj ured kao savezni kancelar. Objavio je to prije par sati (četvrtak navečer) nakon što je njegov kancelarski prethodnik Sebastian Kurz (ÖVP) najavio povlačenje iz politike. Sada se postavlja pitanje tko će biti novi kancelar.

“Nije mi namjera i nikada mi nije bio cilj preuzeti funkciju saveznog stranačkog čelnika Nove narodne stranke. Čvrstog sam mišljenja da bi se oba ureda – šef vlade i savezni stranački predsjednik stranke s najjačim glasom u Austriji – trebali brzo spojiti u jednoj ruci – rekao je Schallenberg u pisanoj izjavi. „Stoga ću svoj ured saveznog kancelara staviti na raspolaganje čim se unutar stranke postavi relevantan kurs“, rekao je Schallenberg. Izjavio je da je “spreman preuzeti dužnost kancelara tijekom vrlo izazovne faze za Saveznu vladu i Novu narodnu stranku”.

Povratak u Ministarstvo vanjskih poslova? Bivšeg ministra vanjskih poslova kao kancelara prisegnuo je savezni predsjednik Alexander Van der Bellen tek 11. listopada – nakon što je Kurz podnio ostavku na mjesto šefa vlade u vezi s istragama o korupciji protiv njega i onih oko njega. To bi ga trebalo učiniti kancelarom s najkraćim stažem u povijesti Druge republike. Schallenberg u pisanoj izjavi nije naveo želi li se vratiti u Ministarstvo vanjskih poslova. No, odao je Kurzu “veliko poštovanje” zbog odluke da se odrekne i svih drugih političkih funkcija (predsjednik kluba, predsjednik stranke).

Nehammer kao mogući nasljednik

Prema nepotvrđenim informacijama, kancelarija bi mogla preuzeti ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera (ÖVP). Vicekancelar Werner Kogler iz suvladajućih Zelenih istaknuo je u četvrtak u priopćenju da su on i Nehammer imali dobru osnovu za raspravu i rad. „Kurier“ je imenovao Andreasa Pilsla, trenutno ravnatelja državne policije u Gornjoj Austriji, kao mogućeg nasljednika Nehammera na mjestu ministra unutarnjih poslova.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime