Medicinske sestre bi trebale dobiti korona bonus za svoj rad tijekom pandemije. Prema prijedlogu zakona bit će velike razlike između skrbi za starije i brige o bolesnima. Udruge su već iznijele kritike, a savezna vlada svoju financijsku zahvalnost za njihov rad tijekom pandemije želi pokazati bonusom za medicinske sestre u klinikama i domovima. Vlada je usvojila odgovarajući prijedlog zakona saveznog ministra zdravstva Karla Lauterbacha. Savezna vlada za to želi osigurati ukupno milijardu eura – pola za medicinske sestre, a pola za njegovatelje u domovima.

Koliki će točno biti bonusi, tek treba izračunati, jer nije jasno na koliko zaposlenika treba podijeliti po 500 milijuna eura. Nacrtom zakona propisano je da će Zavod za sustav nagrađivanja u bolnicama od klinika dobiti odgovarajuće brojke za medicinske sestre i izračunati iznos na temelju raspoloživih milijuna, a djelatnici intenzivne njege trebali bi primati 1,5 puta više od medicinskih sestara na stacionarnim odjelima. Prema nacrtu, bonus bi trebali dobiti i pripravnici, volonteri, pomagači u dobrovoljnoj socijalnoj godini i radnici na određeno vrijeme. Novac bi trebao biti isplaćen poslodavcu u drugoj polovici godine.

Njemačka zaklada za zaštitu pacijenata smatra da su planovi neadekvatni. „Savezna vlada baš i nije pokazala uvažavanje našeg posla„, rekao je član odbora Eugen Brysch. Primjerice, izostavljeni su zaposlenici koji su se brinuli za pacijente s rakom, moždanim ili srčanim udarom. „Ovim konceptom bonusa za njegu federalni ministar zdravstva truje raspoloženje među milijunima zaposlenika.“ Briga o starijim osobama narušena je „mini premiumom„, rekao je Brysch.

 

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime