Gosti su izostali: Lokalni turizam i gastronomija pretrpjeli su nagli pad u ljetnoj polovici godine zbog pandemije koronavirusa, prema preliminarnim podacima austrijske Statistike koja je objavljena u ponedjeljak. Između svibnja i kolovoza noćenja su pala za gotovo trećinu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Gospodarstvo u cjelini pretrpjelo je tako iznimno velik pad.

Najsnažniji realni pad gospodarske proizvodnje s 61,1 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine i 65,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje pripisuje se sektoru smještaja i ugostiteljstva u tromjesečju od travnja do lipnja, a slijedi sektor zabave i kulture, koji je pao za 35,3 posto i u odnosu na prethodno tromjesečje za 27 posto.

Između svibnja i kolovoza broj noćenja u hotelima, pansionima i apartmanima smanjio se  za 33 posto, na 39,5 milijuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U turističkom sektoru posebno je pogođen Beč, a rezervacije su pale za čak 82 posto.

Najgore je prošla Koruška s minusom od 15 posto i ukupno 6,9 milijuna noćenja, Štajerska s minus 18 posto (4,4 milijuna noćenja) i Gradišće s minus 19 posto (1,3 milijuna noćenja) iz toga. To se također odražava u statistici radnih mjesta. U Beču je posebno velik broj radnih mjesta izgubljen u turizmu, a najmanje u Koruškoj, kako pokazuje studija Instituta za ekonomska istraživanja (WIFO).

Najveći gospodarski pad od Drugog svjetskog rata
Rezervacije stranih turista smanjile su se za 43 posto, na 23,8 milijuna – padom njemačkih gostiju od 24 posto, koji su ove godine u ljetnoj sezoni ostvarili samo 16,5 milijuna noćenja. Austrijanci su rezervirali samo sedam posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine i osigurali 15,7 milijuna noćenja.

Brojevi za cjelokupno gospodarstvo također izgledaju sumorno. Nakon blokade u ožujku, gospodarska proizvodnja srušila se u sljedećim mjesecima travnju, svibnju i lipnju za 14,3 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, realni bruto domaći proizvod (BDP), pao je za 12,1 posto. „To je najoštriji pad od Drugog svjetskog rata,“ rekao je generalni direktor Statistike Austrije Tobias Thomas.

Stručnjaci: Sve ovisi o zimi
Statistika Austrije objavila je odgovarajuće preliminarne izračune. Pad je bio jači nego što su nedavno očekivali ekonomski istraživači. Krajem kolovoza WIFO je pretpostavio minus od 12,5 posto. Austrija nije usamljena s naglim padom BDP-a u drugom tromjesečju. Globalna ekonomska proizvodnja pala je u drugom tromjesečju. U većini europskih zemalja minus je bio dvoznamenkasti.

Hoće li se situacija ponovno opustiti, ovisi isključivo o zimi, smatra Teodoro Cocca, ekonomist i sveučilišni profesor na Institutu za korporativne financije Sveučilišta Johannes Kepler (JKU) u Linzu. Situaciju za ORF.at ocijenio je na sljedeći način: „Ako zimu preživimo relativno neokrznutu, tada će, mislim, val bankrota biti ograničen“, rekao je Cocca s obzirom na moguću drugu blokadu, što vlada sigurno želi izbjeći.

Međutim, izgledi za zimsku sezonu 2020/21. sve su samo ne ružičasti. Sve veći broj trenutnih slučajeva, kao i s tim povezana ograničenja putovanja, dovode do straha od pada broja gostiju, prenosi WIFO-u u svojoj studiji. Nerealno je očekivati ​​da će domaća potražnja moći nadoknaditi odsutne goste iz inozemstva u istoj mjeri.

Mnogi su poslovi izgubljeni
Mjere koje je nametnula vlada učinile su najviše u pogledu poslova u turizmu. U ožujku je oko polovice ukupnog gospodarskog pada zaposlenosti (minus 181.775) bilo u sektoru hotela i restorana (minus 90.757). S početkom ljetne sezone smanjenje broja radnih mjesta u turizmu zamjetno se smanjilo, ali razina zaposlenosti u kolovozu bila je 10,5 posto (minus 24.935) ispod razine iz prethodne godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime