Kada je Rusija napala Ukrajinu, Švicarska je napustila svoju povijesnu neutralnost i pridružila se europskim sankcijama. Međutim, više od toga ne ide. Tu prestaje spremnost da se Ukrajini pomogne i zbog toga je, prema najnovijem izvješću, Švicarska blokirala isporuku njemačkog streljiva Ukraijini.

Zašto i kako Švicarska to može?

Prema izvješću medija, njemačke isporuke oružja Ukrajini su otežane švicarskim vetom. Vlada u Bernu zabranila je Njemačkoj da u Ukrajinu prenosi streljivo švicarske proizvodnje koje se koristi u borbenom vozilu Marder, javlja „Sonntagszeitung“. Poduzeće za naoružanje iz Düsseldorfa Rheinmetall, koja gradi Marder, proizvodi streljivo u Švicarskoj. Švicarsko streljivo se dakle ne može izvoziti u treću zemlju bez dozvole Švicarske, koja je očigledno izostala.

Glasnogovornik Državnog tajništva za ekonomska pitanja (SECO) rekao je za novine da su dva zahtjeva Njemačke za prijenos streljiva švicarske proizvodnje u Ukrajinu odbijena „s obzirom na švicarsku neutralnost i obvezne kriterije za odbijanje zakona o ratnom materijalu“. Međutim, upiti ne otkrivaju u kojoj je mjeri ovo streljivo povezano s razmatranom isporukom tenkova Mardera koje je Ukrajina zatražila. Glasnogovornik nije iznio detalje o vrsti i količini streljiva.

Njemačka još uvijek nije isporučila teško naoružanje Ukrajini. Saveznu vladu stoga kritiziraju i unutar vlastite semaforske koalicije.

Nema isporuka oružja u zonama sukoba

Švicarska je nakon invazije na Ukrajinu usvojila sankcije Europske unije (EU) protiv Rusije i time odstupila od svoje dosadašnje prakse. Međutim, istodobno je izjavila da njezina neutralnost ne dopušta isporuke oružja zonama sukoba.

Prošlog mjeseca Švicarska je odbila zahtjev Poljske za oružjem za potporu Ukrajini, čime je ta zemlja potvrdila ograničavanje izvoza naoružanja u zone sukoba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime