Švicarska također zahtijeva testiranje cijepljenih pri ulasku u zemlju

Švicarska pooštrava mjere nakon prijetećeg porasta zaraze koronavirusom. Od danas većina putnika pri ulasku u zemlju mora pokazati negativan PCR test. To se odnosi i na one koji su ozdravili i koji su cijepljeni, kako je Vlada danas odlučila. Osim toga, drugi test, PCR ili brzi test na antigen, mora se obaviti između četvrtog i sedmog dana nakon ulaska u zemlju. Testove morate provesti o svom trošku.

Pravila iznimke za susjedne regije

Pravilo se ne odnosi na putnike iz Lihtenštajna ili susjednih regija preostalih susjednih zemalja kao što su savezne pokrajine Tirol i Vorarlberg, njemački Baden-Württemberg i Južni Tirol (Italija). Ukidaju se ranije nametnuti karantenski propisi za brojne zemlje. U roku od 14 dana, 1.151 na 100.000 stanovnika diljem Švicarske zaraženo je koronavirusom. Federalni ured za javno zdravstvo ne daje 7-dnevnu incidenciju svaki dan. Zbog toga je i Njemačka je nedavno stavila Švicarsku na popis rizičnih zemalja zbog stalnog pogoršanja situacije.

I dalje 3-G pravilo

U Švicarskoj se u velikoj mjeri primjenjuje 3-G, odnosno pristup za cijepljene, preboljele i testirane osobe. No, organizatori bilo kojih manifestacija od sada mogu sami inzistirati na 2-G, odnosno na pristupu samo za one koji su ozdravili i koji su cijepljeni. Tada se, a i to je novost, ne moraju nositi maske. Osim toga, valjanost brzog testa na antigen ograničena je s 48 na 24 sata. PCR test ostaje valjan 72 sata. Uz to, zahtjev za nošenjem maske u zatvorenom prostoru je proširen kada necijepljene osobe imaju pristup, a rad od kuće se snažno preporučuje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime