Većina Švicaraca podržala je vladine mjere za suočavanje s korona krizom. Na referendumu u nedjelju, 62,01 posto glasovalo je za zakon o Covid-19. Prije svega, kontroverzna je bila Covid potvrda predviđena zakonom, protiv koje se protivnici cijepljenja bore kao diskriminirajuće.
Prihvaćena je i inicijativa da se sektor skrbi učini privlačnijim. Desnokonzervativni SVP, zajedno s nekoliko drugih skupina, podržao je referendum protiv Covid potvrda. Smatraju da je neprimjereno tražiti potvrdu kao ulaznicu. To dijeli državu i dovodi do neizravnog obveznog cijepljenja.
Alpska republika slijedila je relativno liberalan kurs tijekom cijele krize i imala je manje drastičnih mjera od susjednih zemalja. To je pomoglo da gospodarstvo pretrpi malu štetu. No, broj oboljelih trenutno naglo raste i u Švicarskoj, a na drugom referendumu 61 posto izjasnilo se za reformu sektora skrbi kako bi se ta zanimanja učinila privlačnijim i kako bi se osigurala skrb za stariju populaciju. Inicijatori – među kojima su strukovne udruge i stranke ljevice – tražili su, između ostalog, veće plaće, bolje uvjete rada i više novca za usavršavanje i daljnje školovanje.
Do većine je vjerojatno došlo prvenstveno zato što su mnogi građani željeli nagraditi korištenje njege tijekom korona krize. To znači da se njegovatelji mogu radovati većim plaćama, između ostalog. U trećem glasovanju o imenovanju saveznih sudaca, međutim, bilo je jasno  68,1 posto biračkog tijela odbilo je prijedlog da o sucima više ne glasa Sabor, već neovisni stručnjaci i ždrijebom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime