Švicarci su jučer na referendumu glasali treba li ukinuti Covid potvrde. Potvrde se koriste za dokazivanje cijepljenja, oporavka ili negativnog testa u Švicarskoj. Protivnici potvrda došli su do referenduma skupljajući određen broj potpisa. Smatraju da je neprikladno tražiti potvrdu o ulasku na događaje ili restorane. To dijeli državu i dovodi do neizravnog obveznog cijepljenja.  U anketama se, međutim, oko 60% ispitanih izjasnilo protiv ukidanja potvrda.

Danas će birati o izmjenama i dopunama Zakona o Coroni, koji sadrži uredbu o Covid potvrdama. Međutim, prema anketama, inicijativu za njegu treba prihvatiti. Između ostalog, zahtijeva veće plaće, bolje uvjete rada i više novca za usavršavanje i daljnje školovanje. Školovane medicinske sestre zarađuju u prosjeku više od 4000 eura bruto mjesečno. Međutim, troškovi života u Švicarskoj znatno su veći nego u Njemačkoj, a ne postoji subvencija poslodavca za doprinose za zdravstveno osiguranje.

Vlada želi više ulagati u obuku, ali uvjete rada prepustiti pojedinačnim poslodavcima. Treći glas je o tome kako savezni suci dolaze na dužnost. Do sada ih je birao Sabor prema raspodjeli glasova među strankama. Odvjetnici su u nepovoljnom položaju, tvrde zagovornici pravosudne inicijative. Predlaže se stručno povjerenstvo za odabir više kompetentnih odvjetnika među kojima bi potom trebao odlučivati ​​ždrijeb. U anketama je oko polovice bilo za, a mnogi su bili neodlučni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime