Broj zaraženih u Austriji je nikad veći, broj novocijepljenih stagnira, a od utorka je cijepljenje obavezno. Koliko će ono imati efekta? Naš portal se malo pozabavio tim pitanjem.

Sve više utjecajnih liječnika raspravlja s GECKO-m (austrijski stožer) i vladom da obavezno cijepljenje zbog omikron varijante korona virusa nema smisla. Najgora nedjelja ikad to još jednom dokazuje. Testiranje je prema mnogima prije svega profiterstvo, uostalom trenutno trošimo više od milijardu godišnje na testiranje. Neki su stručnjaci otišli toliko daleko da su htjeli smanjiti zahtjev za nošenjem maski – kao u Engleskoj, na primjer.

Ostaje za vidjeti žele li se stručnjaci ili samoprozvani stručnjaci često samo vidjeti u TV reflektorima ili zapravo žele i mogu doprinijeti rješavanju korona krize. Dugogodišnji liječnik i stručnjak iz zdravstvenog sektora Siegfried Koenig rekao je u nedjelju za „Heute“: „S Omikronom već postoji određena zaštita kod potpuno cijepljenih ljudi. Ali trenutno imamo četiri do pet puta veću stopu infekcije zbog varijante Omikrona, ali čak deset puta manje teških slučajeva u usporedbi s varijantom Delta. To zapravo sugerira da Omikron možda i nije tako opasan.“

„Obaveza cijepljenja je beskorisna“

„Ali, naravno, u Omikronu postoje i teški slučajevi, morate to imati na umu. Ipak, kreveti intenzivne njege su slabo popunjeni. Omikron ima zarazni učinak i nakon ovog vala stanovništvo bi moglo biti otporno, čak bi i pandemija mogla proći. Mnogi moji kolege i ja sam sada dijelimo mišljenje da je obvezno cijepljenje beskorisno, jer ne štiti od infekcije, ne dovodi do imuniteta – cijepljenje štiti samo od teških komplikacija. A, kao što je gore spomenuto, nema ih toliko puno”, kažu dalje doktori.

Kad je u pitanju nošenje maske, liječnik je izjavio: „U osnovi je korisno ako ga pravilno provodite, ali u Austriji se s njim postupa tako opušteno. Stoga je zahtjev za maskom vjerojatno učinkovitiji od cijepljenja, s obzirom na sve navedeno.“

Ovakvi glasovi iz struke ipak nisu novost. Podsjećamo, naš portal se istom tom temom bavio i već ranije:

Austrijski epidemiolog Gartlehner: “Još jednom razmisliti o obavezi cijepljenja.”

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime