Foto: Christian Michelides

Izgorio je najveći izbjeglički kamp u Europi. Tamo je živjelo oko 12 500 ljudi. U Njemačkoj je brzo nakon toga izbila domaća politička rasprava o njihovoj sudbini. Kandidat za predsjednika CDU-a Röttgen sugerira snažnu njemačku reakciju. Zbog toga sada traži suradnike. U slučaju izbjeglica, političar CDU-a Norbert Röttgen traži brzi i sveobuhvatan prihvat pogođenih. Trenutno prikuplja pristaše u frakciji Unije kako bi realizirao svoju ideju.

„Više nije prioritet oblikovati zajedničku europsku izbjegličku politiku, već ublažiti očite ljudske poteškoće,“ kaže se u pismu saveznom ministru unutarnjih poslova Horstu Seehoferu, kojega je objavio NTV. Vodeći zeleni političari iz saveznog, državnog i EU parlamenta već su korak dalje. Pozivaju Seehofera da pusti izbjeglice iz Morije u Njemačku i da brzo pomogne na licu mjesta. Röttgenovo pismo dalje kaže:

„Tražimo da Njemačka primi 5000 izbjeglica s kontinentalne Grčke, ako je moguće, zajedno s drugim zemljama EU, ali i sami, ako je potrebno.“ Potpisnici pisma Seehoferu pozivaju ga da „ponudi Grčkoj konkretnu pomoć. Njemačka i Europa mogu i moraju učiniti više.“ Prema izvješćima, prvi članovi Bundestaga već su se pridružili tome. „Njemačka mora djelovati sada i prihvatiti one koji traže zaštitu“, stoji u zelenom pismu koje su potpisali stranački čelnici Robert Habeck i Annalena Baerbock te čelnici parlamentarnih frakcija Anton Hofreiter i Katrin Göring-Eckardt. Göring-Eckardt želi posjetiti otok Lezbos kako bi dobila bolju sliku o situaciji tamo. S obzirom na njemačko predsjedanje Vijećem EU, odgovornost te zemlje je posebno velika. „Evakuacija Morije i konačna ozbiljnost u prihvaćanju izbjeglica“ su samo neki zahtjevi Zelenih. Oni teže zajedničkoj europskoj izbjegličkoj politici, ali neće čekati da sve države članice EU budu spremne za prihvat izbjeglica.

Kao rezultat požara, situacija u Moriji „je uvelike eskalirala“, kaže se u pismu, a situacija je godinama bila katastrofalna. Kako bi se spriječilo dalje širenje koronavirusa, kako bi se nadzirala zaštita od infekcija, „pozivamo vas da Grčkoj date obostrano odobrenje za pružanje medicinskog osoblja i opreme za ljude koji pate od bolesti.“

Nakon razornog požara i beznađa nad izbjegličkim kampom Moria na grčkom otoku Lezbos, izbila je rasprava oko prijema i raspodjele pogođenih. U međuvremenu postaju sve glasniji apeli Seehoferu da se odmakne od svoje standarne politike prema migrantima i dozvoli nekim saveznim zemljama veći broj azilanata. Neke zemlje poput NRW, Niedersachsen, Thüringen i Grada Berlina su izrazili spremnost na akciju. U drugim zemljama situacija je raznolika. Seehofer i dalje zagovara jedinstvenu EU politiku kao preduvjet primanja dodatnih migranata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime