Foto. HR veleposlastvo u Beču - Facebook

U zemljama njemačkog govornog područja gotovo da nema većeg medija koji nije ovih dana pisao o Hrvatskoj – što o izborima, što o porastu broja zaraženih koronom. Iz Austrije stiže proširenje crvene liste zemalja, dakle onih zemalja, koje bilježe značajan porast broja oboljelih. Na toj listi su od danas i Bugarska, Rumunjska te Moldavija, a podsjećamo da su toj listi već otprije i Bosna i Hercegovina kao i Srbija. To znači da svi putnici koji iz tih zemalja ulaze u Austriju moraju u 14-dnevnu karantenu. Hrvatska i dalje nije među tim zemljama, no to ne znači da ne postoje komplikacije. Posebno se tu misli na granične prijelaze.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je i slanje dodatnih 1800 policajaca na granice kako bi kontrole bile još intenzivnije. Također su najavljene i kazne od preko 1000€ za sve koji ne poštuju naredbu o ulasku u karantenu.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je boravio u Beču, gdje je pozvao Austrijance da ljetuju u Hrvatskoj, rekavši da je njezina obala koju tradicionalno posjećuju brojni Austrijanci sigurna „da sigurnija ne može biti“.

„Htio bih ovdje iskoristiti priliku da prije svega pozovem austrijsku javnost i građane u Hrvatsku kao goste”, izjavio je Milanović u Beču nakon susreta s austrijskim i slovenskim kolegom. Istaknuo je da je Hrvatska sigurna što se tiče koronavirusa, a da su ekscesi koji se pojavljuju u svim zemljama „relativno ili apsolutno mali” u Hrvatskoj.  „Obala je velika, rijetko naseljena i malo je ljudi. Da ne zvuči previše patetično, čekamo vas. Sigurnije je da ne može biti”, naglasio je hrvatski predsjednik i dodao da „govori racionalno i da to može potkrijepiti”.  Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen je naglasio kako je u interesu triju država da granice ostanu otvorene i da kao Tirolac „ima puno razumijevanja za ljudi koji hoće ići na more”.

I njemački mediji su pisali o odmoru u Hrvatskoj. Tako je na NTV jutros analizirana situacija i rečeno je da, unatoč otvorenim granicama, odmor u Hrvatskoj, tj. put u Hrvatsku i natrag može biti kompliciran i neugodan. ARD je javljao o “uznemirujućim brojevima” koji se viđaju u Hrvatskoj i problemima u susjednim zemljama, iz kojih turisti i dalje mogu dolaziti, a u kojima vlada situacija slična onoj u travnju ove godine.

Gotovo svi mediji su do sada isticali Hrvatsku kao pozitivan primjer kada je borba protiv pandemije u pitanju, no na Zapadu se sa zanimanjem i oprezom prati daljnji razvoj situacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime