Ako želite otići u mirovinu prije standardne dobi za umirovljenje, često morate očekivati ​​odbitke.

Nakon mirovinske reforme iz 2012. godine, zaposlenicima je postalo pomalo zbunjujuće kada mogu ići u zasluženu mirovinu. U nastavku možete pročitati o tome kada možete normalno otići u mirovinu i s kojim odbitcima morate računati ako želite otići ranije u mirovinu.

Kada je riječ o mirovinama, temeljna je razlika između vremena koje ste odradili i vlastite dobi. Dob odlučuje kada možete otići u mirovinu bez odbitaka. Godine koje ste radili ubrajaju se u godine osiguranja.

Kada dosegnete zakonsku dob za umirovljenje, možete otići u mirovinu bez ikakvih odbitaka. Standardna dob za umirovljenje ovisi o godini u kojoj ste rođeni. Samo osobe koje su rođene prije 1953. primaju mirovinu od 63 godine bez odbitka. Za sve naredne godine dob za odlazak u mirovinu postupno će se podizati sa 65 na 67 godina.

Ako ne želite toliko čekati, morate računati s odbicima. Koliko su oni visoki ovisi o broju godina osiguranja. Oni koji su u obvezno mirovinsko osiguranje uplaćivali 35 godina smatraju se “dugogodišnjim osiguranicima” i primaju 0,3 posto manje mirovine za svaki mjesec koji ranije odu u mirovinu. Svatko tko može dokazati 45 godina staža osiguranja smatra se “osobito dugotrajnim osiguranikom”. Ako ste rođeni nakon 1947. i imate 45 godina osiguranja, možete otići u mirovinu dvije godine prije standardne dobi za umirovljenje – bez ikakvih odbitaka. Mirovina će se povećati 2022. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime