U srpnju građanima stižu važne promjene. To uključuje brojne nove zakone o mirovinama, ugovorima i minimalnoj plaći.  Tu je i bonus za primatelje Hartz IV. Uz to, nema EEG doplate, što bi trebalo rasteretiti kućni proračun građana u vrijeme poskupljenja struje.  A za korona test građani će ubuduće morati platiti 3 eura.

Dobre vijesti za otprilike 21 milijun umirovljenika u ovoj zemlji. Na zapadu će mirovine porasti za 5,35 posto, na istoku za čak 6,12 posto. Snažan rast posljedica je dobre gospodarske situacije u prošlosti i rezultirajućih pozitivnih kretanja u primanjima zaposlenih i prihodima mirovinskog fonda.

I zaposlenici bi trebali biti sretni. Jer će već 1. srpnja dobiti veću minimalnu plaću. To sada raste na 10,45 eura po satu, a zatim će se 1. listopada ponovno povećati na 12 eura po satu. Kancelar Olaf Scholz dao je povećanje kao ključno obećanje u kampanji za savezne izbore.

Više novca dobivaju i primatelji socijalne pomoći i Hartz IV. Dobivate jednokratnu isplatu bonusa od 200 eura. To znači da samci sada umjesto 449 eura dobivaju 649 eura. Subvencija se isplaćuje po standardnoj stopi Hartz IV. Corona bonus od 200 eura utječe na sve odrasle primatelje Hartz IV, socijalne pomoći ili osnovne sigurnosti koji imaju pravo na beneficije u srpnju 2022. Pregled trenutnih standardnih stopa može se pronaći na web stranici savezne vlade.

Ono što mnogi potrošači možda još ne znaju, ali bi ih trebalo još više usrećiti. Doplata za EEG ukida se od 1. srpnja. „Zakonom će operatori prijenosnog sustava (TSO) smanjiti EEG doplatu 1. srpnja 2022. s prethodnih 3,72 centa po kilovat satu na nula centi po kilovat satu„, navodi se u priopćenju savezne vlade. „Ukidanje EEG doplate može donekle smanjiti pritisak na potrošače„, objasnio je Habeck. Prema izračunima Verivoxa, jedno kućanstvo s godišnjom potrošnjom od 1500 kilovat sati ove će godine ukidanjem uštedjeti oko 33 eura (bruto).

Od prošlog listopada liječničke ordinacije digitalno šalju bolovanje društvima za zdravstveno osiguranje. Od srpnja bolovanje se sada ne bi trebalo slati samo zdravstvenim osiguravajućim kućama, već i poslodavcu. To znači da zaposlenici više ne moraju sami predavati nekadašnji „žuti certifikat“ u tvrtki. Pacijenti dobivaju samo tiskani primjerak za vlastitu dokumentaciju.

Rok za zamjenu vozačke dozvole ove je godine produžen s 19. siječnja na 19. srpnja. Ali onda je gotovo. Do tada, svi koji su rođeni između 1953. i 1958. godine, a u novčaniku još imaju rozu ili sivu vozačku dozvolu, moraju je zamijeniti kod nadležnog tijela u protivnom postoji opasnost od novčane kazne. Prema ADAC-u, nova EU vozačka dozvola ostaje važeća neograničeno vrijeme, bez obzira na to kada ste polagali vozački ispit.

Od 1. siječnja za sva pića u povratnim bocama ili limenkama potreban je polog. Pića koja su već bila proizvedena još su se mogla prodavati bez pologa. Od tada nadalje, sokovi i druga pića također moraju imati simbol depozita. To znači da više nije ono što je u pakiranju i na njega se naplaćuje polog, već materijal za pakiranje. Ovim strožim pravilom o depozitima, Federalno ministarstvo okoliša želi dodatno smanjiti upotrebu plastike.

Potrošači koji su sklopili ugovor na internetu sada bi ga trebali moći jednostavno raskinuti putem interneta. To čini gumb za otkazivanje na web stranici tvrtke obveznim. Nitko više ne mora pisati pismo ili slati faks. Chip.de javlja da više nema potrebe za podizanjem telefona. Ako tvrtka nema ovaj gumb do 1. srpnja, potrošači imaju pravo otkazati bez prethodne najave.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime