2022. će se puno toga promijeniti, od škole do vožnje. Osim toga, odlučit će se tko će sjediti u Hofburgu sljedećih šest godina. S obveznim cijepljenjem od veljače Austrija se suočava s političkim izazovom.

Austrija će 2022. godine ući u treću godinu pandemije, s trećim saveznim kancelarom od tada. Ne samo da su šefovi vladinog tima djelomično novi, u Hofburg bi se mogao useliti i novi savezni predsjednik. Alexander Van der Bellen još nije objavio svoju odluku hoće li se ponovno kandidirati za najvišu dužnost u državi. Za većinu parlamentarnih stranaka, međutim, vjerojatno ovisi hoće li nekoga poslati u utrku. Ostanu li uobičajeni rokovi, 13. studeni bi ove godine mogla bi postati izborna nedjelja.

Pandemijom će dominirati varijanta Omikrona već od početka 2022. godine. Širenje virusa trebalo bi zaustaviti od veljače općim obveznim cijepljenjem. Primjenjivat će se na sve osobe s glavnim ili sekundarnim prebivalištem u Austriji starije od 14 godina. Morate pokazati status cijepljenja koji uključuje sva cijepljenja koja pravilnikom (na preporuku Državnog odbora za cijepljenje) odredi ministar zdravstva.

Osim toga, 2022. donosi ulazak u poreznu ekologizaciju i, zauzvrat, klimatski bonus: u srpnju će po prvi put dospjeti dodatna cijena CO2 od 30 eura po toni, što znači da će energetski štetni izvori energije poskupjeti. Prihod će se preraspodijeliti kroz klimatski bonus prvi put u drugoj polovici godine.

Ono što je sigurno je da će punoljetni plaćati između 100 i 200 eura kako bi se dodatni troškovi ublažili višim cijenama energije. Točan iznos ovisi o tome gdje živite: sa 100 eura Bečani dobivaju najmanje, što Vlada opravdava dobro razvijenim sustavom javnog prijevoza. Svugdje vrijedi sljedeće: što je zajednica ruralnija i što je lošiji “javni prijevoz”, to je bonus veći.

Cijena CO2 vjerojatno će poskupjeti benzin za devet centi po litri, dizel i lož ulje za deset centi i prirodni plin za sedam centi za deset kilovat sati toplinske snage. Tada se očekuje da će cijena porasti na 35, 45 i 55 eura po toni do 2025. godine. Tu su i pooštravanje standardnog poreza na potrošnju, poreza na osiguranje motornih vozila i privatnu upotrebu službenih automobila. Digitalna vozačka dozvola konačno postaje stvarnost, a (gotovo) cijeli Beč od ožujka postaje kratkoročna parking i parking zona. Oni koji nemaju automobil uskoro će moći koristiti više noćnih vlakova (npr. do Pariza) i više lokalnog i regionalnog prijevoza. Kupci električne energije u novoj godini štede cjelokupni trošak zelene struje, a ne samo dvije trećine, kako se ranije pretpostavljalo. Time će se opterećenje prosječnog kućanstva smanjiti za oko 110 eura godišnje u odnosu na 2021. godinu.

Ako bojler treba zamijeniti, sada se možete prijaviti za povećanje sredstava ove godine. Promiče se odustajanje od grijanja na naftu i plin u obiteljskim kućama i kućama u nizu, ali i u višekatnim stambenim zgradama. 

Ostatak porezne reforme provodit će se u fazama: 1. siječnja druga razina poreza na plaće i dohodak smanjit će se s 35 na 32,5 posto, a 2023. dodatno će se smanjiti na 30 posto. Obiteljski bonus raste s maksimalno 1500 na 2000 eura po djetetu i godini. Oni koji zarađuju premalo da bi u potpunosti iskoristili porezni bonus dobit će do 450 eura godišnje (umjesto do sada maksimalno 250 eura).

U nadolazećoj godini nastavit će se provoditi mnogi programi ekonomske pomoći koji su već poznati iz krize s korona virusom. Fond za teškoće i zadani bonus ponovno su dostupni tvrtkama za razdoblje od studenog 2021. do ožujka 2022. Paušalna stopa kućnog ureda dolazi za zaposlene: samozaposleni mogu po prvi put 2022. od poreza odbiti troškove nastale u matičnom uredu, na primjer za najam, struju ili grijanje.

Savezna vlada obećala je više novca za brigu o djeci. Ovdje treba staviti naglasak na tri žarišne točke: Vrijeme otvaranja ustanova za brigu o djeci mora biti produženo i fleksibilnije, trebalo bi biti više mjesta za djecu mlađu od tri godine i ranu jezičnu podršku, također sa stajališta integracije.

U slučaju dohodovnog doplatka za njegu djeteta i doplatka za račune doplatka za njegu djeteta povećava se granica dodatnog prihoda. To će se od 2022. godine povećati sa sadašnjih 7.300 eura na 7.600 eura godišnje. Nadalje, sredstva za obiteljska savjetovališta i centre za zaštitu djece povećat će se za tri milijuna eura, a proračun za školske knjige još jednom, točnije za šest milijuna eura. Ukupno 130,6 milijuna eura bit će dostupno iz fonda za naknadu obiteljskog tereta.

U tekućoj školskoj godini počela je distribucija jeftinih prijenosnih računala i tableta, a od jeseni 2022. bit će novi obvezni predmet: U prva četiri razreda AHS niže i srednje škole po jedan tjedni sat „digitalnog osnovnog obrazovanja“ biti na rasporedu za svaku razinu škole. Ljetna škola će 2022. godine po prvi put biti otvorena i za učenike bez posebnih potreba. Još jedna novost u 2022. godini je da se otkazi škola za sljedeću školsku godinu moraju najaviti prije početka ljetnih praznika. Postoji i dodatni novac za hotspot škole. Uključeno je 100 škola s posebno teškim preduvjetima, kao što je veliki broj djece s nenjemačkim materinjim jezikom ili od roditelja s niskim obrazovanjem.

2022. donijet će velike pravne novine u pogledu eutanazije: pod strogim uvjetima, potpomognuto samoubojstvo bit će dopušteno za teške ili smrtno bolesne osobe. Kako bi se spriječila zlouporaba nove „oporuke o smrti“, moraju biti ispunjeni brojni uvjeti: Dotična osoba mora biti punoljetna. Dva liječnika moraju potvrditi da je sposobna donositi odluke. Bolest mora biti jasno dijagnosticirana – i mora se održati rasprava o informiranom pristanku s liječnikom. Nakon što je to učinjeno, „smrtni nalog“ može se sastaviti od bilježnika ili odvjetnika pacijenata nakon razdoblja od dvanaest tjedana – za ljude koji imaju vrlo kratko vrijeme za život dva tjedna. To daje pristup smrtonosnom pripravku. To se radi u ljekarnama. Aktivna eutanazija ostaje zabranjena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime