Ministar financija Magnus Brunner (ÖVP) danas predstavlja svoj prvi proračun, koji je opterećen visokim dugovima od korona pomoći, ali i naglim povećanjem kamatama. Osim toga, tu su i antiinflacijski paketi te enormna inflacija, koja ujedno osigurava i veće porezne prihode.

Samo ove godine proveli smo mjere olakšica za stanovništvo u iznosu od 6,3 milijarde eura, a u sljedećih nekoliko godina do 2026. potrošit ćemo više od 30 milijardi”, pojasnio je ministar financija u svom govoru.

Početkom sljedeće godine, prema Brunnerovim riječima, na snagu bi stupilo strukturno rasterećenje i „dugoročno ćemo ojačati kupovnu moć ljudi“. „Važno je da se građani i tvrtke u svim pokrajinama mogu osloniti na državu. Jer mi pomažemo novcem od poreza.“

U svom prvom govoru o proračunu ministar financija osvrnuo se i na predviđene mjere protiv inflacije u 2023. godini. A Brunner je objasnio: „U 2023. u proračunu smo predvidjeli 8,4 milijarde eura izravno za borbu protiv inflacije:
➤ Tvrtkama u ovoj i idućoj godini pomažemo subvencijom troškova energije u iznosu od 1,3 milijarde eura i kompenzacijom cijene električne energije u iznosu od 233,3 milijuna eura.
➤ I nastavit ćemo podržavati putnike do i uključujući lipnja 2023. s višim naknadama za putovanje na posao – to je oko 220 milijuna eura samo u 2023. Ukupno ćemo rasteretiti putnike s 420 milijuna eura.

Sveukupno će samo rasterećenje Austrijanaca i domaćeg gospodarstva kroz eko-socijalnu poreznu reformu do 2025. iznositi oko 18 milijardi eura. To će nam dati poticaj gospodarstvu i izdvojiti nas od europske konkurencije“, objašnjava Brunner. Vlada će 2023. godine dovršiti restrukturiranje poreznog sustava zaposlenika smanjenjem trećeg poreznog razreda. Sredstva koja se izdvajaju:
➤ Za prihode između 31.000 i 60.000 eura, porezna stopa će se smanjiti s 42 na 40 posto. Time uštedi zaposlenik s prosječnim prihodom do 580 eura godišnje.
➤ Tvrtke će imati koristi od smanjenja poreza na dobit do 900 milijuna eura godišnje. Konkretno, KÖSt će se smanjiti s 25 na 24 posto u 2023. i dalje na 23 posto u 2024. godini.

Oko 80.000 austrijskih poduzeća imat će koristi od ovog smanjenja poreza na dobit. Više od dvije trećine tih domaćih poduzeća ima dobit manju od 100.000 eura. Više od polovice tih tvrtki ima dobit manju od 40.000 eura.“ naglašava Brunner. Dalje dodaje: „Razumijem da su ljudi zabrinuti zbog visoke inflacije i rasta cijena. Vladinim mjerama pomažemo ljudima da dobro prežive jesen i zimu.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime