Nova godina je prvi dan kalendarske godine. Zbog različitih vremena i kalendara u nekim kulturama i religijama, početak godine je u različito doba. U gotovo svim kulturama povezuje se s novogodišnjim praznikom s pripadajućim običajima, a često je i državni praznik. Izbor na koji dan pada 1. dan kalendarskog sustava naziva se kalendarskim stilom. 
Gregorijanski kalendar, koji se danas koristi u međunarodnoj upotrebi, temelji se na niskom suncu na sjevernoj hemisferi (21. prosinca, stoga datum proljeća varira), te je u tom smislu pomaknut od sunčeve godine za 10 dana (podzemna tropska godina za duljina godine se, po definiciji, danas odnosi na proljetnu točku koju je lakše izmjeriti). 
U zapadnom kulturnom prostoru 1. siječnja kao datum početka godine raširen je još od srednjeg vijeka. Bez obzira na to, postojali su i postoje različiti datumi u različitim regijama i vremenima, a osim toga, različiti datumi Nove godine ponekad su se koristili istovremeno u istim geografskim područjima. Vrijedi spomenuti sljedeće varijante, koje se uglavnom koriste u crkvenom sektoru: stil obrezivanja (od latinskog circumcisio = Isusovo obrezivanje 8. dana njegova života) omogućuje da godina počinje 1. siječnja stil navještenja od conceptione Virginis (od latinskog annuntiatio = navještaj začeća Mariji) 25. ožujka (blizu proljetnog ekvinocija / početka proljeća) Božićni stil 25. prosinca (blizu najduže noći / početka zime) pashalni stil (od latinskog pascha = Uskrs) između 22. i 23. ožujka i 25. travnja.
Gdje god bili i po kojem god vremenu slavili želimo Vam sretnu i uspješnu Novu 2022. godinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime