Smrt domara jedne bečke osnovne škole šokantna je i dan nakon zločina. Sada neki roditelji kritiziraju ponašanje školske uprave.

Kako je objavljeno, školski domar (46) s ubodnim i posjekotnim ozljedama pronađen je u osnovnoj školi Hoefftgasse u Simmeringu u ponedjeljak ujutro. Unatoč hitnim mjerama reanimacije, muškarac je preminuo na mjestu. Istraga je trenutno usmjerena na mušku osobu za koju se navodi da je jučer oko 6.30 sati napustila školu kroz glavni ulaz.

Traženi potencijalni ubojica je bio vitak, „mladenačkog stava i hoda“ i bio je visok između 1,75 i 1,85 metara. Osumnjičeni je nosio i tamne hlače, tamnu majicu s kapuljačom na glavi i bijelu masku za lice.

Tijelo je pokupljeno tek poslijepodne

Danas su brojni mediji obišli školu. Zgroženost je ispisana na licima svih prisutnih dan nakon zločina. Kolega školskog domara objesio je austrijsku zastavu na pola koplja ispred školske zgrade. Raspoloženje je opisano kao „tiho i mirnije nego inače“.

Dan poslije, međutim, ne samo da je prisutna zbunjenost onim što se dogodilo, već je i ljutnja zbog postupanja škole velika. Roditelji kažu da djeca nisu bila obaviještena o incidentu te da su za to saznali tek iz medija. Navodi se da je tijelo domara pokupljeno oko 15 sati. Znači: Dok su forenzičari bili na mjestu zločina i analizirali truplo koje je još bilo u školi, nastava je održavana kao i obično.

Ravnateljica škole se pravda zabranom vijesti koja je uvedena u ponedjeljak zbog istrage koja je bila u tijeku. „Dovoljno je loše ono što se dogodilo. Danas će biti što normalniji školski dan„, objašnjava ona. „Policijski službenici su i dalje na licu mjesta. Sigurnost djece nije upitna.“

Domar podrijetlom iz Simmeringa preselio se prije nekog vremena sa svojom obitelji (suprugom i odraslim sinom) u Weiden am See u Burgenlandu (okrug Neusiedl am See). Zato se priča da je s vremena na vrijeme spavao u školi prije nego što bi otišao na dužnost. Njegov automobil, crna Škoda Octavia Neusiedlerovih registarskih oznaka, i dalje je parkiran ispred školske zgrade.

Šokirani su i političari

Na strašne incidente u utorak je reagirao i dogradonačelnik i gradski vijećnik za obrazovanje Christoph Wiederkehr (Neos). „Nemam riječi„, stoji u odgovarajućoj emisiji. „Taj čin ostavlja sve nas, koji smo odgovorni za bečke škole, zapanjenima. Kada osoba njegovih godina, koja je bila usred života, izgubi život pod ovim okolnostima, to je jednostavno neshvatljivo„, rekao je Wiederkehr, i uputio obitelji i prijateljima njegovu „iskrenu sućut“.

Voditeljica odjela za škole, Andrea Trattnig, također je duboko šokirana: „Kao poslodavac, zaprepaštena sam i duboko pogođena. Naše misli su s obitelji našeg kolege„, rekao je Trattnig. Crne zastave bit će izvješene na svim bečkim školama, a krizni tim radi u obrazovnoj ustanovi kako bi pogođenim kolegama pružio najbolju moguću podršku na licu mjesta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime