Buduća slovenska vlada želi do kraja ove godine demontirati graničnu ogradu s Hrvatskom. Uz to odluku, vlada je najavila i da će se u planiranoj izgradnji nove nuklearne elektrane u Krškom poštivati ​​rezultat referenduma. To proizlazi iz koalicijskog programa lijevo-liberalne vlade koju vodi bivši menadžer Robert Golob, a tiču se hrvatske javnosti. Očekuje se da će nova trostranačka vlada preuzeti dužnost početkom lipnja.

Što se tiče ograde na granici sa susjednom Hrvatskom, najavljuje se demontaža. Prema novim koalicijskim strankama, ograda od bodljikave žice i druge tehničke prepreke pokazale su se “neučinkovitima i nehumanima”. Fokus bi trebao biti usmjeren prvenstveno na procesuiranje kriminalnih skupina krijumčara ljudi.

U planu je i nova migracijska strategija, s kojom se nazire odmak od dosadašnje tvrdolinijaške politike. Najavljuje se pojednostavljenje postupaka azila, a izričito se obvezuje na „apsolutno poštivanje“ ljudskih prava u migracijskoj politici. Izgradnja granične ograde na vanjskoj granici Schengena započela je 2015. godine nakon izbjegličke krize. Od tada je podignuto više od 200 kilometara ograde na 380 kilometara dugoj kopnenoj granici između dviju zemalja EU Slovenije i Hrvatske. Ograda, koja se sastoji od ograde od bodljikave žice ili ogradnih ploča, službeno se naziva „privremena projektirana barijera„. Buduću lijevo-liberalnu vladu čine pobjednički zeleno-liberalni Slobodarski pokret (GS), Socijaldemokrati (SD) i ljevica (Levica).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime