Na svom prvom bilateralnom sastanku s ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom u Ljubljani, danas je nova slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon pozvala Austriju da preispita jesu li kontrole na zajedničkoj granici i dalje potrebne.
Ne vidimo razloga za nastavak kontrole unutarnjih granica„, rekla je Fajon, misleći na sigurnosne rizike. Schallenberg, s druge strane, trenutno smatra da granične kontrole  „nemaju alternative.
„Tijekom ukrajinske krize, ponovno se suočavamo s fenomenom da situaciju zlorabe trgovci ljudima„, rekao je Schallenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare. Kako je naglasio, posljednjih mjeseci zabilježen je porast ilegalnih prijelaza granice iz Slovenije u Austriju za preko 120 posto. „Ovdje treba voditi dijalog, a naša je potreba da dugoročno vratimo schengenski prostor na ono kakvo smo ga poznavali prije 2015. godine„, dodao je. Slovenska ministrica vanjskih poslova izvijestila je Schallenberga da je nova slovenska vlada pokrenula najavljenu demontažu granične ograde na vanjskoj schengenskoj granici s Hrvatskom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime