U Austriji će se  sutra sastati državni odbor  GECKO na brifingu o novoj situaciji. Zajedno s članovima savezne vlade i guvernerima država razgovarat će se o trenutnoj situaciji i ocijeniti učinkovitost do sada poduzetih mjera, objavio je GECKO jučer. Vlada je tijelu poslala nekoliko setova pitanja o daljnjem upravljanju pandemijom tijekom blagdana. Trenutno se – također u nekoliko podskupina – stalno radi na tome da se na njih odgovori. Fokus je na varijanti Omikrona i njezinim učincima.

Prema mišljenju odbora, situacija s koronavirusom u Austriji je „još uvijek ozbiljna“. Svi napori trebaju biti usmjereni na što manji broj slučajeva. Uz trenutno važeći paket mjera – FFP2 maska ​​obvezna, izolacija za necijepljene osobe – incidencija u zemlji bi se zasad samo „umjereno“ povećala. Sa stajališta stručnjaka, to je potrebno i kako bi se dobilo na vremenu, „jer se zbog virusne varijante Omikrona očekuju vrlo brze promjene“.

U Austriji se, s obzirom na zarazniju varijantu Omikrona, raspravlja o popuštanju karantene. Budući da se svakodnevno očekuju tisuće novih infekcija, problem bi postao broj radnika na bolovanju i u karanteni. Bečki gradski vijećnik za zdravstvo Peter Hacker (SPÖ) stoga se izjasnio za skraćivanje segregacije.

Prema riječima glavne ravnateljice za javno zdravstvo Katharine Reich, Ministarstvo zdravstva već ispituje opuštanje. Trenutno u Austriji morate biti deset dana u karanteni nakon kontakta s osobom zaraženom Omikronom, nakon pet dana možete se besplatno testirati. No,  i cijepljeni i ozdravljeni smatraju se kontakt osobom 1 (K1), pa  i oni moraju biti u izolaciji. To nije bio slučaj s prethodnim varijantama koronavirusa.

Predsjednica SPÖ-a Pamela Rendi-Wagner ranije je pozvala na hitne konzultacije vlade s GECKO-om kako bi se odlučilo o mjerama za sprječavanje ponovnog zatvaranja. “Dolazi nam novi val. Nakon božićnih praznika, kada se škole ponovno otvaraju, moramo računati na peteroznamenkasti broj zaraženih. Ipak, čini se da je savezna vlada prespavala ovaj val tijekom praznika”, pozvala je na standardizirane mjere diljem Austrije u izjavi za APA.

Šef SPÖ poziva na hitan prelazak u kućni ured gdje god je to moguće. Osim toga, za Rendi-Wagnera je neophodna snažna ofenziva s dopunskim cijepljenjem: treće cijepljenje trebalo bi biti dostupno nakon tri mjeseca, a kao poticaj u siječnju bi se trebao uvesti bonus za cijepljenje od 500 eura i mobilni timovi za cijepljenje oružanih snaga korišteni. U isto vrijeme, predsjednica SPÖ-a – poput molekularnog biologa Ulricha Ellinga – poziva na veću transparentnost u GECKO-ovim konzultacijama. „Moram kočiti prije nego što bude prekasno.“

Elling je također nedavno izrazio zabrinutost  da će politika u Omikronu reagirati „opet presporo“. „S dinamikom koju Omikron razvija, moramo kočiti više nego ikad prije nego što bude prekasno“, kaže Elling. „Suočeni smo s odlukom: hoćemo li sada zakočiti Omikronski val ili ga ne zaustaviti?“, citira list Elling. Prema Ellingu, pustiti Omicron varijantu da „prođe“ bila bi promjena paradigme. Poput Ellinga, epidemiolog Gerald Gartlehner također je upozorio na moguće učinke Omikrona na austrijske bolnice. Smatra da je sasvim moguće da će se zdravstveni sustav suočiti s velikim izazovima tijekom vala zaraza u siječnju i veljači, kako je Gartlehner rekao, prenosi tisak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime